Hlavní obsah

Matka zemřela na vzácnou alergii vteřiny poté, co poprvé objala své dítě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Derby

Osmadvacetiletá Julie Welshová z britského Derby podlehla silné alergické reakci, která udeřila jen chvíli poté, co porodila zdravého syna Isaaca. Tamější lékaři se s něčím takovým prý ještě nesetkali, informovali však o tom, že podobné riziko hrozí zhruba 18 matkám z miliónu. V asi 80 procentech případů je tato alergická reakce smrtelná.

Foto: Profimedia.cz

Matka zemřela krátce po objetí svého novorozeného chlapce. Ilustrační foto

Článek

Julie Welshová měla dostatek času jen na to, aby k sobě přitiskla a políbila svého novorozeného syna. Během několika momentů však upadla do bezvědomí, ze kterého se již neprobrala. Její snoubenec Pete Brown jen vyděšeně sledoval lékaře, kteří se snažili ženu hodinu a půl oživovat, bohužel bez úspěchu.

Jejich syn Isaac se narodil pouhé minuty předtím, než jeho matka utrpěla podle diagnózy fatální embolii plodové vody (AFE). Jde o tak vzácný případ, že většina lékařů se s tím za celý život nesetká. Výjimkou nebyli ani lékaři z Derby. Tekutina obklopující jejího syna v děloze se ženě totiž dostala do krevního oběhu a způsobila alergickou reakci, která zasáhne asi 18 z miliónu žen. Pro čtyři pětiny takto postižených žen je tento stav smrtelný.

"Julie se zdála úplně v pořádku, tak jsem se jí zeptal, zda chce hned Isaaca vidět. Přikývla a já jsem jim nechal minutu jen tak spolu. Poté jsem ho od ní vzal, abych se na ni mohl podívat. Usmála se, řekla něco o jeho vlasech a vzhledu obecně, pak se jí najednou zavřely oči," řekl v slzách snoubenec dívky, který s ní chodil pět let. Svatbu měli naplánovanou prý krátce po porodu.

Rodila císařským řezem

Julie Welshová rodila císařským řezem, protože porod přirozenou cestou stále nepřicházel a lékaři začali mít obavy o dítě. Císařský řez proběhl v pořádku, dítě bylo zdravé, ale jeho matka během několika minut upadla do bezvědomí a následně zemřela.

"Jednu minutu jste v oblacích s novorozencem a ženou a během hodiny a půl jste v tom nejhlubším zoufalství. Nedokážu si ani představit, jaké to je. Něco takového bohužel nemůžeme předvídat. Ba co víc, i pokud to nastane, tak neexistuje žádný lék, který by mohl pomoci, a prevence je nemožná," uvedl lékař Robert Hunter, který porod vedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám