Hlavní obsah

Matka siamských dvojčat vystoupila před novináři

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V sobotu ráno byla v Bratislavě úspěšně dokončena operace siamských dvojčat, která trvala přes 19 hodin. Před novináře poté předstoupili rodiče, kteří poděkovali lékařům za jejich práci. Matka dvojčat prohlásila, že je šťastná, že nešla na interrupci.

Článek

"Věřila jsem ve šťastný konec. Jsem šťastná, že jsem nepodstoupila interrupci," uvedla Marianna Müllerová.

Šéf operačního týmu Vladimír Cingel konstatoval, že Marek a Michal jsou ve stabilizovaném stavu. "Celková anestéze trvala 22 hodin. Michala jsme operovali 17 hodin a 5 minut a Mareka 19 hodin a 50 minut," uvedl podrobnosti o úspěšném zákroku. Kardiochirurg Jaroslav Siman upozornil, že chirurgický boj lékaři vyhráli, ale nyní následuje boj o maličkosti. "Jde o to, aby všechny orgány fungovaly," dodal.

U dětí se střídaly dva operační týmy, dohromady přes čtyřicet lidí. První byl převezen na oddělení intenzivní péče Michal a následně také Marek. U Marka totiž lékaři odhalili vrozenou vadu žlučových cest.

Lékaři byli unaveni, ale měli dobrý pocit. "Při práci byla vynikající pohoda. Všechno probíhalo hladce a nevyskytly se žádné komplikace. Měly jsme tam nahoře ještě jednoho člena operačního týmu a ten také velmi dobře asistoval," uvedl s úsměvem člen operačního týmu František Horn.

Předčasný porod 

Chlapci se narodili předčasně v dubnu v 36. týdnu těhotenství císařským řezem, lékaři je museli kvůli problémům s trávicími orgány poprvé operovat už několik dní po narození.

Siamská dvojčata se na Slovensku naposledy narodila v lednu roku 2000. Děvčátka Andrea a Lucie byla srostlá v oblasti pánevní kosti; obě děti po úspěšném zákroku doposud žijí. Na Slovensku od 70. let minulého století přišla na svět čtyři siamská dvojčata. Podle statistik připadají jedna siamská dvojčata na přibližně 50 000 porodů, příchod na svět z nich však přežije jen malé procento. Při riskantních operacích srostlých dětí se často stává, že jedno z dvojčat při oddělení umírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám