Hlavní obsah

Matka Lecha Kaczyńského stále neví, že její syn nežije

Právo, Pavol Minárik

Matka polského prezident Lecha Kaczyńského Jadwiga Kaczyńská stále neví, že její syn s manželkou Marií a celým doprovodem zahynul před šesti týdny při letecké katastrofě ve Smolensku. V době, kdy došlo k neštěstí, totiž ležela již několik dní v bezvědomí ve varšavské vojenské nemocnici. Její stav se po dlouhé hospitalizaci začíná zlepšovat a o 45 minut starší z bratrů, Jaroslav, se připravuje oznámit matce tragickou novinu.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslaw Kaczyński poskytl médiím první rozhovor od tragického úmrtí svého bratra, polského prezidenta.

Článek

„Matka stále neví, že Lech nežije,“ prozradil Jaroslaw Kaczyński v sobotním rozhovoru pro denník Super Express. Přiznal, že se již ptá na druhého syna. Navíc se stalo, že po dlouhé době strávené ve špatném zdravotním stavu a v bezvědomí si Kaczyńská několik dní myslela, že místo s Jaroslawem mluví s Lechem. Něco takového se jí prý stalo poprvé.

Stav 84leté Kaczyńské se však začíná zlepšovat a její syn už nemůže déle předstírat, že se nic nestalo. „V nejbližších dnech budu muset říct matce pravdu. Hrozně se toho bojím,“ řekl Jaroslaw.

Na otázku, kdy byl naposledy s bratrem Lechem, Jaroslaw Kaczyński odpověděl, že 9. dubna, tedy den před katastrofou, se setkali u matky v nemocnici. „Dlouho jsme spolu hovořili a dokonce jsme se kvůli něčemu pohádali,“ vzpomněl. Zároveň dodal, že dalšího rána měl spolu s ostatními také letět na katyňskou vzpomínkovou slavnost, ale vzhledem ke zhoršenému zdravotnímu stavu matky zůstal na poslední chvíli ve Varšavě.

Jaká byla jeho první reakce, když se dozvěděl, že bratr zahynul? „Zazvonil mi mobil a já sem si myslel, že volá bratr ze Smolenska, že právě přistáli a všechno je v pořádku. Když jsem však slyšel hlas ministra zahraničí R. Sikorského, v sekundě mi proběhlo hlavou, že se stalo něco zlého. On mi to pak všechno pověděl.“

V závěru prvního rozhovoru, který Jaroslaw Kaczyński poskytl médiím po smrti svého dvojčete ještě pověděl, že bratrově dceři Martě se snaží nahradit otce, že s ní, jejím manželem a jejich dětmi má dobré vztahy. „Pro jejich starší, šestiletou dceru jsem byl vždy dědou. Ale tím třetím. A pro mladší, tříletou jsem také dědou. Je to milé, ale zároveň smutné. Ona neví, že můj bratr nežije," uzavřel Jaroslaw Kaczyński.

Až doposud nikdo z nejbližší rodiny o tom, zda se matka Lecha Kaczyńského dozvěděla o jeho smrti, neinformoval. Neuváděla to ani média.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám