Hlavní obsah

Máte dva týdny na vyjasnění problémů s penězi. Brusel dal Velké Británii ultimátum

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie dala v pátek Velké Británii lhůtu dvou týdnů, do které musí ostrovní království vyjasnit některé sporné otázky týkající se odchodu z Unie. Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier chce, aby se vyjasnily především otázky týkající se financí, napsal server německého týdeníku Focus.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud nedojde k všeobecné dohodě o podmínkách odchodu do 14 dnů, nebude možné zahájit v prosinci diskusi o budoucích vztazích EU s Velkou Británií,“ řekl Barnier po šestém kole jednání.

Jednání „trochu pokročila”, ale na některých bodech je potřeba pracovat, řekl Barnier. Vyjasnění, které Britové poskytli v otázce práv občanů EU po brexitu, jsou dobrý základ pro další práci, prohlásil. Británie odmítá vybudovat hranici s Irskem.

Londýn dal najevo, že hodlá své finanční závazky plynoucí ze členství dodržet. „Spojené království dodrží závazky, které na sebe v době svého členství vzalo," zdůraznil britský vyjednavač David Davis. Obě strany podle něj v této věci pokračují v technických jednáních.

Otazníky ale dál panují například kolem dlouhodobých závazků přesahujících rok 2020, například společných záruk za nejrůznější půjčky.

U konce ale ještě nejsou vyjednávání o široké oblasti týkající se ochrany práv občanů zemí Unie v Británii po brexitu, ani rozhovory o budoucím uspořádání mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám