Hlavní obsah

Masakr na letišti začal výzvou policisty, aby se jeden z teroristů legitimoval

Istanbul

Teroristé, kteří v úterý večer spáchali útoky na Atatürkově letišti v Istanbulu, ještě před masakrem přilákali pozornost policistů v civilu. Strážcům zákona připadalo podezřelé, že byla trojice i přes teplé počasí oděna v zimním oblečení a rozhodli se jednoho z mužů zkontrolovat. Uspíšili tím ale útok, při němž podle serveru Daily Sabah zemřelo už 44 lidí. Informoval o tom deník Hürriyet.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Terorista pálí po policistovi v civilu.

Článek

„Chodí tu v tomhle počasí v kabátě. Brácho, ten vypadá jako lupič. Neměli bychom ho sledovat?“ cituje turecký list zprávu, kterou prostřednictvím aplikace WhatsApp jeden z hlídkujících policistů v civilu zaslal svému kolegovi.

Kolega mu dal za pravdu, a tak se oba z nich vydali vstříc k jednomu z podezřelých. Ten se po výzvě k legitimování sklonil a dělal, že hledá doklady, pak se napřímil a třikrát na jednoho z policistů vystřelil. Strážník, který se svou manželkou čeká dítě, nyní v nemocnici bojuje o život.

Foto: Ismail Coskun, ČTK/AP

Sanitky u terminálu na istanbulském letišti

Tím začal největší letištní masakr, jaký kdy svět prožil. Krom 44 mrtvých, policisté a záchranáři napočítali 238 zraněných.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle Ankary ale vedou stopy k Islámskému státu. Odpovídá tomu navíc i modus operandi, který byl obdobný jako při listopadových útocích Islámského státu v Bruselu. [celá zpráva]

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že pachatelé istambulských útoků pocházeli z Čečenska, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu. [celá zpráva] CNN pak přinesla zprávu, že útočníci přicestovali ze syrské Rakky, tedy města, které je de facto hlavním městem Islámského státu. Trojice tam patrně prodělala výcvik.

Turecká policie v souvislosti s útokem na letišti zadržela už 22 lidí, 13 v Istanbulu a devět v Izmiru. Podle sdělovacích prostředků jsou tři z nich cizinci. Devět podezřelých mělo být v kontaktu s Islámským státem v sousední Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám