Hlavní obsah

„Masakr motorovou pilou“ v Meklenbursku ohrožuje Merkelovou, píše německý tisk

Berlín
Aktualizováno

Trapas, katastrofa, šok, frustrace, masakr motorovou pilou. Těmito slovy hodnotí německý tisk výsledek nedělních voleb ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové skončila s výsledkem 19 procent až na třetím místě a stranu předběhla Alternativa pro Německo (AfD) s 20,8 procenta.

Foto: Max Rossi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Pokud máte rádi vzrušení, dá se to, co dosud AfD napáchala v německé stranické demokracii, popsat jako masakr motorovou pilou: z CDU, SPD a Levice vyřízla celé kusy,“ napsal deník Süddeutsche Zeitung. Naráží tak na to, že Alternativa pro Německo v Meklenbursku-Předním Pomořansku sebrala tradičním stranám desítky tisíc voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku

„Zoufalý výsledek nedělních voleb ohrožuje kancléřku Angelu Merkelovou,“ pokračuje list. Podle komentátora si strana na porážku už „zadělala“ na jaře, kdy se konaly volby ve spolkových zemích Porýní Falc, Bádensko-Württembersko a Sasko-Anhaltsko. Výsledky byly pro CDU neuspokojivé, ale kancléřka a její politici si nevzali z výsledků žádné ponaučení, píše komentátor. Připomíná především uprchlickou politiku.

O volební katastrofě píše server týdeníku Focus. Podle něj čeká kancléřku horký podzim. „Je nepochybné, že nyní vyhřezne spor mezi CDU Merkelové a její sesterskou CSU vedenou Horstem Seehoferem. Nelze vyloučit ani kancléřčin soumrak,“ píše Focus.

Trapas a současně varování, pod tímto titulkem komentuje list Die Welt volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Výsledky jsou totální propadák a daly se očekávat, protože „varováním byly jarní volby v Porýní Falci, Bádensku-Württembersku a Sasku-Anhaltsku“.

„Kdo dnes volí AfD, volí protest,“ píše Berliner Zeitung a pokračuje: „Nevolí žádnou reálně existující stranu. Volí protest a náladu.“ AFD je podle deníku ideální projekt pro zlost, rezignaci, pocity deprivace a strach ze všeho.

„Po volebním výsledku v jejím domácím Meklenbursku-Předním Pomořansku to bude pro kancléřku Angelu Merkelovou ještě méně příjemné. Katastrofální výsledek CDU a velká podpora pro AfD na ní zvýší zejména v její vlastní straně výrazně tlak,“ píše list Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám