Hlavní obsah

Manžel dánské královny prohrává boj s plicní infekcí

Kodaň

Boj s vážnou plicní infekcí manžel dánské královny princ Henrik prohrává, napsal v úterý server týdeníku Bunte. Z kodaňské nemocnice byl v úterý převezen do sídla královské rodiny na zámek Fredensborg, asi 35 kilometrů severně od hlavního města. Zde si „přeje strávit své poslední chvíle“, uvedla mluvčí královského paláce Lene Ballebyová.

Foto: Profimedia.cz

Královna Margarethe s manželem Henrikem na snímku z roku 2016

Článek

Henrik v lednu na dovolené v Egyptě dostal zápal plic a skončil v tamější nemocnici, odkud byl převezen do nemocnice v Kodani. Lékaři mu při tom našli nezhoubný nádor na levé plíci. Na konci ledna byl převezen do nemocnice s plicní infekcí. Přes veškerou péči zůstává jeho zdravotní stav velmi vážný.

Jeho syn, korunní princ Frederik musel narychlo opustit zimní olympijské hry v Pchjongčchangu, kde byl jako člen Mezinárodního olympijského výboru, a vrátit se domů, aby byl u otce, kterému se přitížilo. „Vím, že se mému bratrovi nevede dobře. Vypadá to, že je to otázka týdnů," řekl Étienne de Monpezat, bratr prince Henrika.

Zdravotní problémy pronásledují prince delší dobu. Loni skončil několikrát v nemocnici, například kvůli arterioskleróze. V září královský palác oznámil, že trpí demencí, která může měnit jeho chování a reakce a ovlivňovat úsudek a pocity. Od té doby se téměř neobjevoval na veřejnosti.

Henrik, který se s nyní sedmasedmdesátiletou Margrethe oženil v roce 1967, se rozhodl odejít do ústraní už předloni. Vzdal se titulu prince manžela s odůvodněním, že je zklamaný z toho, že nebyl jmenován králem manželem poté, co Margarethe v roce 1972 nastoupila na trůn.

Před časem dokonce vyvolal pozdvižení prohlášením, že nechce být pohřben po jejím boku v královské hrobce v katedrále Roskilde, jak je to u dánských královských párů tradicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám