Hlavní obsah

Mandle vyměnil za arašídy, host zemřel. Majitel restaurace dostal šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

York

Majitel indické restaurace v britském Severním Yorkshiru byl odsouzen k šesti rokům vězení za zabití strávníka. Nařídil totiž personálu, aby při přípravě pokrmů namísto dražšího mandlového prášku používal arašídový. Hosty přitom před tímto častým alergenem nevarovali. Jednoho zákazníka tato praktika před dvěma roky stála život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Majitel restaurace Zaman odchází od souduVideo: AP

 
Článek

„Upřednostnil jste zisk před bezpečností,“ zaznělo u Korunního soudu v Teesside při vynášení rozsudku nad dvaapadesátiletým Mohammedem Zamanem.

Usvědčilo ho to, že bylo na krabičce od snědeného jídla napsáno „bez oříšků“. Nebylo to navíc poprvé, co se něco podobného stalo.

Podle televize Sky News byla jen několik týdnů před otravou Paula Wilsona v lednu roku 2014 hospitalizována náctiletá dívka, kterou postihla těžká alergická reakce na arašídy v jiné Zamanově restauraci. Personál restaurace ji přitom ujišťoval, že dostane jídlo bez nich.

Týden před smrtí Paul Wilsona navíc Zamana varoval obchodní inspektor, že musí změnit své obchodní praktiky. Ani to nezabralo.

Podle státního žalobce se majitel restaurace Indian Garden v Easingwoldu na severu Anglie k personálu i zákazníkům dlouhodobě „choval arogantně a bezohledně”.

Foto: Profimedia.cz

Mohammed Zaman (uprostřed) přichází ke Korunnímu soudu v Teesside.

Mohammed Zaman vlastnil šest restaurací v Severním Yorkshiru, dostal se ale do dluhů a začal šetřit na ingrediencích i na zaměstnancích.

Když se jeho dluhy vyšplhaly až na 300 tisíc liber, tedy v přepočtu asi 10,5 miliónu korun, najímal nelegální přistěhovalce a přikazoval jim, aby místo dražších surovin používali arašídy, i když je zákazníci požádají o opak, prokázala obžaloba.

Zaman vinu odmítal. Na policii i u soudu tvrdil, že byli za objednávání a použití odpovědní manažeři jeho restaurací a on o nebezpečných praktikách nevěděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám