Hlavní obsah

Máme právo na rouhání. Macron brání studentku, do níž se pustili islamisté

Právo, Novinky, nek, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron se zastal šestnáctileté studentky gymnázia, která se ve videozáznamu na internetu nevybíravými výrazy vyjadřovala o islámu, načež se stala terčem výhrůžek zabitím nebo znásilněním.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Podle Macrona hovoří zákon jasně. „Máme právo na rouhání,“ zdůraznil v listě Le Dauphiné Libéré s tím, že toto právo zahrnuje i svobodu kritizovat a karikovat náboženství.

„Zapomínáme, že není dospělá,” řekl Macron s tím, že se stát nyní postará o bezpečnost dívky, a to jak v běžném životě, tak i na internetu.

Také studentka argumentovala právem na rouhání, za vulgární výroky, které ve videu použila, se ale omluvila. Případ vyvolal ve Francii živou debatu.

Slovní přestřelka začala na internetu 18. ledna, kdy studentka na Instagramu prozradila svou homosexuální orientaci a jeden z komentujících, který se hlásil k islámu, ji nazval „špinavou lesbou”.

Dívka jménem Mila reagovala prohlášením, že „nesnáší náboženství a korán je náboženstvím nenávisti”. Poté přidala i ostřejší výrazy, upozornila stanice BBC.

Uživatelé internetu následně dívce začali vyhrožovat smrtí a její rodina musela dostat i policejní ochranu.

Prokuratura studentku nejprve obvinila z urážky náboženství, po zásahu ministryně spravedlnosti ale později stíhání zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám