Hlavní obsah

Madrid utržil ve volbách porážku. Okamžitě vraťte Katalánsku autonomii, vyzval Puigdemont

– Brusel • Aktualizováno

Katalánský expremiér Carles Puigdemont z Bruselu vyzval španělskou vládu, aby s ohledem na výsledky čtvrtečních voleb v Katalánsku okamžitě zrušila přímou správu nad touto autonomní oblastí. Puigdemont rovněž prohlásil, že Evropa bude muset vzít na vědomí výsledek voleb v Katalánsku. V nich získaly tři separatistické strany absolutní většinu v regionálním parlamentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Separatisté si po katalánských volbách zřejmě udrží většinu v parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

„Jako premiér Katalánska chci poblahopřát svému lidu k dnešnímu (čtvrtečnímu) výsledku, který je neoddiskutovatelný,” prohlásil v Bruselu v reakci na čtvrteční volby Puigdemont.

„Vyhráli jsme volby ve výjimečné situaci, s kandidáty ve vězení a s vládou v exilu,” řekl také Puigdemont, který je několik týdnů v Belgii se čtyřmi ministry své vlády. Tu Madrid koncem října sesadil kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

V pátek po poledni Puigdemont oznámil, že je připraven k dialogu se španělským premiérem Marianem Rajoyem kdekoli kromě Španělska, kde Puigdemontovi hrozí zatčení.

Sečteno 99 procent hlasů

V pátek ráno už bylo sečteno 99 procent odevzdaných hlasů a separatistické strany získaly ve čtvrtečních předčasných volbách v katalánském parlamentu absolutní většinu. Ve 135členném regionálním sboru tak separatisté obdrží 70 mandátů, tedy o dva méně než po volbách z roku 2015. Informovaly o tom španělské listy El País a La Vanguardia.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Sesazený katalánský prezident Carles Puigdemont vyzval k okamžité deaktivaci článku 155 španělské ústavy.

Aktuální volební výsledek je ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že katalánští separatisté většinu ztratí. [celá zpráva]

Zítra musí být článek 155 pozastaven a musí být osvobozeni vězni
sesazený katalánský prezident Carles Puigdemont

Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos (katalánsky Ciutadans), která je proti odtržení Katalánska od Španělska a která bude mít v novém katalánském parlamentu 37 křesel. O tři méně mandátů získala Puigdemontova separatistická koalice Společně pro Katalánsko (JxCat). Třetí skončila se 32 mandáty Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Pozastavte článek 155

„Zítra musí být článek 155 pozastaven a musí být osvobozeni vězni,” prohlásil také Puigdemont. Dodal také, že jeho vláda bude pokračovat tam, kde skončila před použitím článku 155. Na základě něj převzal Madrid přímou správu nad Katalánskem poté, co jeho parlament 27. října schválil rezoluci o nezávislosti.

Foto: Albert Gea, Reuters

Katalánci slaví

Vězni měl na mysli dva katalánské exministry, kteří jsou ve vazbě od začátku listopadu, a dva aktivisty, kteří jsou ve vězení už od poloviny října. Všichni jsou, jako celá katalánská vláda, obviněni ze vzpoury.

Mluvčí Evropské komise v reakci uvedl, že pozice EU je neměnná a k výsledkům voleb se EU nebude vyjadřovat. Představitelé unijních institucí v předchozích týdnech vyjadřovali promadridský postoj, tedy pro jednotu Španělska. Nezávislé Katalánsko podle nich nikdo v EU neuzná.

Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.
Foto: Mapy.cz

Katalánsko

Anketa

Měl by Madrid vyhovět katalánské vůli osamostatnit se?
Ano
87,3 %
Ne
9,7 %
Je mi to fuk
3 %
Celkem hlasovalo 5269 čtenářů.

Reklama

Související články

Katalánci volí nový parlament

Tak bizarní volby jako ty dnešní v Katalánsku Evropa nepamatuje. Někteří kandidáti jsou kvůli „vzpouře“ ve vazbě, další uprchli do zahraničí, protože jim...

Výběr článků

Načítám