Hlavní obsah

Maďarský prezident údajně opsal doktorskou práci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Maďarský prezident Pál Schmitt údajně v roce 1992 opsal svou doktorskou disertační práci. Schmitt získal doktorát na budapešťské fakultě tělovýchovy a sportu. Server hvg.hu uvedl, že práce je téměř do slova shodná s vědeckou prací bulharského sportovního odborníka.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský prezident Pál Schmitt

Článek

Schmittova práce navíc údajně nesplňuje základní parametry doktorské disertační práce. Schmitt v minulosti titul nepoužíval, ale od zvolení do funkce hlavy státu jej začal uvádět - u jeho jména je uveden na oficiální webové stránce prezidentské kanceláře i před jeho podpisy pod zákony.

Tématem Schmittovy disertační práce byla analýza programu novodobých olympijských her. Server hvg.hu uvedl, že z 215stránkové disertační práce se až 180 stránek shoduje s prací bulharského sportovního odborníka a diplomata Nikolaje Georgjeva. Bulhar vydal svou 465stránkovou práci v roce 1987 v Lausanne. Jejím tématem byla rovněž analýza programu olympijských her. Originál této práce se dodnes nachází v Olympijském muzeu ve zmíněném švýcarském městě.

Kancelář prezidenta důrazně odmítla podezření z plagiátorství. „Pan prezident se osobně znal s Nikolajem Georgjevem a v minulosti často spolupracovali,“ uvedla kancelář ve svém prohlášení. Předseda Maďarské akreditační komise György Bazsa příslíbil, že komise případ vyšetří.

Schmitt je bývalým sportovcem, dvojnásobným olympijským vítězem v šermu. V minulosti zastával také funkci předsedy Maďarského olympijského výboru. Loni byl zvolen prezidentem Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám