Hlavní obsah

Maďarský premiér se omluvil za svůj skandální projev

BUDAPEŠŤ

Maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsány se ve středu veřejně omluvil za vulgární slovník, kterým hovořil ve svém skandálním projevu o nutnosti přestat s dosavadním lhaním o skutečném stavu ekonomiky země. Současně obhajoval tvrdé reformy, které mají snížit rozpočtový schodek, aby země mohla přijmout společnou evropskou měnu euro.

Článek

"Mysleli jsme si, že je důležitější odvážit se jisté věci udělat než o nich mluvit. Nemyslel jsem si ovšem, že lidé, naši voliči, pochopí tak upřímný projev. V tomto smyslu jsem nevěřil sám sobě. Samozřejmě lituji, pokud tón byl urážlivý, ale byla to hněvivá slova vyřčená ve vzteku, jako výčitka," prohlásil premiér na tiskové konferenci během zasedání vlády.

"Lhaní dnem i nocí"

Před deseti dny maďarský rozhlas zveřejnil nahrávku premiérova vystoupení na květnovém uzavřeném stranickém shromáždění. Šokovaní posluchači mohli slyšet, jak premiér po vítězství v dubnových volbách vysvětluje nutnost reforem slovy, že vláda nemá moc na vybranou, "protože jsme to pojebali, a ne málo, ale hodně" a že "žádná jiná evropská země se nechovala tak hloupě" jako Maďarsko. Gyurcsány už nechtěl pokračovat ve "lhaní dnem i nocí" a postavil stranu před rozhodnutí, zda si vybere reformy, nebo krach.

O měsíc později reformy zahájil. V důsledku úsporných opatření popularita vlády klesla z 40 na 25 procent.

Skandální výroky Ference Gyurcsánye

  • "(Vláda) nemá moc na vybranou. Nemá, protože jsme to pojebali. A ne málo, hodně. V Evropě není žádná jiná země, která by se chovala tak hloupě jako my."     
  • "Během uplynulého roku a půl, dvou let jsme evidentně lhali. Bylo zcela evidentní, že to, co jsme říkali, nebyla pravda."     
  • "Za čtyři roky jsme neudělali vůbec nic. Nemůžete uvést žádné významné vládní opatření, na které bychom mohli být hrdí... Pokud budeme muset vypočítat, co jsme za (uplynulé) čtyři roky udělali, co řekneme?" 
  • "Umíral jsem, když jsem musel uplynulý rok předstírat, že doopravdy vládneme. Místo toho jsme lhali dnem i nocí. V tom už nechci pokračovat. Buď se pohneme kupředu (prostřednictvím reformy), a pak máte (ve mně) vůdce, nebo si musíte zvolit někoho jiného."

Nahrávka rozpoutala v Budapešti nepokoje, považované za nejhorší od pádu komunismu v roce 1989. Tisíce demonstrantů požadovaly premiérovu demisi a během potyček radikálů a výtržníků s policií bylo více než 250 lidí zraněno, způsobeny byly značné škody, přičemž popleněna byla i státní televize.

Reklama

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Další srážky v ulicích Budapešti

V noci na středu došlo v ulicích Budapešti k dalším střetům mezi policií a demonstranty, kteří požadují demisi vlády premiéra Ference Gyurcsánye. Nejvážnější...

Výběr článků

Načítám