Hlavní obsah

Maďarský premiér navštívil exkancléře Kohla. Je to urážka Merkelové, zní z CDU

Právo, Novinky, DPA, ČTK, aš, ivi
Ludwigshafen
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil v úterý v poledne v soukromém domě v západoněmeckém Ludwigshafenu bývalého německého kancléře Helmuta Kohla. Návštěvu brali někteří členové strany CDU, jíž je Kohl členem, jako urážku kancléřky Angely Merkelové. Tajemník strany Peter Tauber ale výhrady mírnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarský premiér Orbán přijel za Helmutem KohlemVideo: Reuters

 
Článek

„Jestliže ostatní v Evropě uznávají, že Kohl, čestný člen strany, je dobrý partner pro jednání, tak to nikomu neubližuje,“ řekl Tauber.

V Berlíně vyvolala návštěva u mnohých významně zdvižené obočí, napsala agentura DPA. Orbán je velký kritik vstřícné politiky vůči migrantům, kterou prosazuje německá kancléřka. Kohl se s ním v řadě otázek shoduje. Orbána, obecně považovaného za nacionalistického populistu, označil za Evropana s velkým srdcem a duší.

Napětí se snažila mírnit i maďarská vláda, která dokonce v úterý podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung vydala prohlášení, že Orbánova cesta do Německa není míněna jako urážka kancléřky.

Pokus o změnu 

Maďarská politoložka Anna Tamásiová ale pro televizní stanici M1 uvedla, že pozváním Orbána chtěl Kohl patrně přimět CDU ke změně politiky. „Kohl byl objevitelem Merkelové, ale jejich vztah ochladl a Kohl ostře kritizoval migrační politiku kancléřky,“ uvedla Tamásiová. Připomněla, jak bývalý kancléř Merkelovou protežoval, ale i ochlazení jejich vztahů kvůli Kohlovu korupčnímu skandálu a Kohlovu kritiku Merkelové za její přístup k řešení dluhové krize.

Podle politoložky Kohl údajně souhlasí s Orbánovou politikou vůči Evropské unii. „Kohl má velmi dobré osobní vztahy s Orbánem a má pozitivní vztah k Maďarsku. Podle Kohla to bylo právě Maďarsko, které vylomilo první cihlu z berlínské zdi,“ řekla Tamásiová.

Foto: Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán (vlevo) na návštěvě u bývalého kancléře Helmuta Kohla

Rozruch vyvolala o víkendu předmluva k aktuálnímu maďarskému vydání jeho knihy Z obavy o Evropu (Aus Sorge um Europa). Kohl tam sice nikoho nezmiňuje, ale k migrační krizi otevřeně psal: „Řešení je v postižených oblastech, ne v Evropě. Evropa nemůže být novým domovem pro milióny lidí v nouzi.“ Kritizoval otevření hranic. Maďarsko loni jako první stát EU začalo budovat na své hranici ploty, aby uprchlíky zastavilo.

Důvod návštěvy Orbána u Kohla není znám, uvedla DPA. Kancelář bývalého kancléře zdůrazňuje, že setkání má čistě soukromý charakter.

To později novinářům potvrdil i Orbán, který Kohlovi přinesl velkou kytici: „Přišel jsem, abych mu prokázal poctu, a to i ve jménu všech Maďarů. Chtěl jsem poděkovat za to, co Kohl pro Maďarsko udělal.” Orbán také žádal o to, aby politici a novináři nezatahovali bývalého kancléře do současných politických sporů: "Stojí nad námi, nad aktivními politiky."

Kohlova kancelář vydala prohlášení o postoji bývalého kancléře a maďarského premiéra k migrační krizi. Podle ní jsou oba politici zajedno s Merkelovou, co se týká požadovaných cílů. "Jde o to zohlednit humanitární aspekty a najít nejlepší cestu v existenční otázce, které čelí milióny lidí," uvedla Kohlova kancelář.

Reklama

Výběr článků

Načítám