Hlavní obsah

Maďarsko zvažuje přijetí vězňů z Guantánama

Právo, DPA, ČTK, ivi (Bratislava), nek
BUDAPEŠŤ

Maďarsko pravděpodobně přijme několik vězňů z americké věznice Guntánamo, kde Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu. Maďarská ministryně zahraničí Kinga Gönczová to označila za důležitý krok, který je nutný k tomu, aby bylo možné zmíněnou věznici na Kubě uzavřít, což je podle ní klíčové. Přiznala však, že mezi Washingtonem a Budapeští zatím žádná jednání na toto téma neproběhla.

Článek

Maďarská opozice okamžitě varovala, že vězni podezřelí z terorismu mohou ohrozit bezpečnost země. "Jsme pro uzavření věznice, ale bezpečnost obyvatel Maďarska je pro nás důležitější," argumentoval András Cser-Palkovics za opoziční stranu FIDESZ.

Bezpečnostní expert Péter Tálas obavy opozice nesdílí. "Bylo by to určité riziko, ale neznamenalo by to, že naše země by se stala terčem případných teroristických útoků," uvedl Tálas. Expert považuje za důležité vyřešit otázku, zda vězni z Guantánama budou mít na území Maďarska status uprchlíků nebo budou nadále vězni.

Evropský parlament ve středu velkou většinou hlasů přivítal záměr uzavřít americkou věznici na Guantánamu. Europoslanci v usnesení rovněž vyzvali, aby se země EU v rámci snahy pomoci Američanům připravily na přijetí části zadržovaných a zajistily jim "spravedlivé a lidské zacházení“. Pro usnesení hlasovalo 542 poslanců, zatímco 55 bylo proti a 51 se zdrželo.

Uzavření věznice nařídil prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce. Jeho krok před několika dny uvítali i ministři zahraničí unijních zemí či české předsednictví EU.

Unie by v záležitosti Guantánama chtěla postupovat koordinovaně, avšak proces vyjednávání o společné pozici teprve začal. O osudu vězňů z Guantánama mají jednat 16. a 17. března ve Washingtonu ministr vnitra Ivan Langer a evropský komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot.

Reklama

Výběr článků

Načítám