Hlavní obsah

Maďarsko zavedlo hloubkovou ostrahu jižních hranic

Právo, ivi
Budapešť

V obavách před další migrační vlnou zavedlo Maďarsko v noci na úterý tzv. hloubkovou kontrolu svých jižních hranic. Uvedl to György Bakondi, bezpečnostní poradce maďarského premiéra Viktora Orbána.

Foto: MTI

Dvacetikilometrová kolona kamiónů na maďarsko-rakouské hranici

Článek

V praxi to znamená, že maďarští policisté budou kontrolovat pohyb osob nejen na hranicích se Srbskem a Chorvatskem, ale také do hloubi osmi kilometrů na maďarském území.

„Ilegální migranti zadrženi v tomto prostoru už nebudou umístěni v záchytných táborech na maďarském území jako doposud, ale budou vráceni k tranzitním zónám vybudovaným na hranicích,“ uvedl Bakondi.

V tranzitních zónách, do nichž je možný vstup pouze ze srbského, resp. chorvatského území, mohou migranti oficiálně požádat o azyl.

Na území Maďarska bylo letos zadrženo 17 000 ilegálních migrantů. Loni jich bylo až 391 000.

Rakousko přitvrdilo

Také Rakušané v pondělí zpřísnili kontroly na hranicích s Maďarskem. Na dálničním hraničním přechodu Hegyeshalom-Nickelsdorf se v pondělí tvořily kolony kamiónů o délce až 25 kilometrů. Rakušané kontrolovali nákladní i osobní vozy.

Řada řidičů se snažila ucpaný přechod objet přes Slovensko. Mluvčí maďarské policie Gabriella Tóthová nedokázala odhadnout, jak dlouho budou tyto zpřísněné kontroly trvat.

Reklama

Výběr článků

Načítám