Hlavní obsah

Maďarsko se přidá ke Slovensku, chce podat žalobu kvůli uprchlickým kvótám

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko se obrátí na soudní dvůr Evropské unie kvůli systému kvót na rozdělení migrantů. V pondělí to uvedl šéf úřadu maďarské vlády Antal Rogán.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Běženci na slovinsko-rakouské hranici

Článek

Budapešť označila přerozdělování migrantů v Evropské unii na základě kvót za nesmyslné, nepřijatelné a protiprávní. „Systém kvót je vlastně povinné přesídlování,“ uvedl Rogán. Tvrdí, že by to v praxi znamenalo přijmout během pěti let tolik lidí, kolik žije ve čtvrtém největším maďarském městě Segedín (cca 162 tisíc obyvatel).

Slovenský premiér Robert Fico jako první potvrdil, že Bratislava podá u soudu Evropské unie v Lucemburku žalobu kvůli rozhodnutí přerozdělit uprchlíky na základě kvót. „Povinné kvóty jsou podle nás technicky nerealizovatelné,“ uvedl Fico.

Ministři vnitra států Evropské unie většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení 120 tisíc uprchlíků. Proti byly kromě Slovenska také Česko, Maďarsko a Rumunsko. Finsko se hlasování zdrželo.

Česko s kvótami také nesouhlasí, podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se proti nim ale nebude bránit soudně. Praha by si prý takovým krokem výrazně ztížila vyjednávací pozici při dalších debatách o řešení migrační krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám