Hlavní obsah

Maďarsko prodlouží výjimečný stav zavedený kvůli migrantům

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko prodlouží výjimečný stav zavedený letos v březnu kvůli migrantům. Výjimečný stav platný na celém území měl skončit 9. září, ale bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi v televizi M1 oznámil, že bude prodloužen.

Foto: MTI

Plot na srbsko-maďarské hranici

Článek

„Migrační tlak se stupňuje na řeckých ostrovech, v Bulharsku, Srbsku a Makedonii. Denně se pokusí překročit srbsko-maďarské hranice v průměru sto migrantů,“ konstatoval Bakondi.

„Na srbské straně blízko hranic s Maďarskem se zdržuje asi 3000 lidí, kteří se za pomoci převaděčů pokoušejí najít slabé stránky ochrany naší hranice,“ dodal poradce.

Výcvik „hraničních lovců”

Maďarsko loni vybudovalo plot na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Nyní plánuje nasazení dalších policistů v pohraničí.

Do čtyř měsíců mají nastoupit do služby tři tisícovky příslušníků, jejichž výcvik byl zahájen v těchto dnech, a budou strážit jižní hranici země. V maďarských médiích se pro tyto policisty udomácnilo označení „hraniční lovci”.

Podle televize M1 maďarská vláda zvažuje využití civilních bezpečnostních služeb pro zabezpečení hranice se Srbskem, která nadále čelí tlaku migrantů.

Mluvčí úřadu premiéra Bence Tuzson konstatoval, že koncem července se na ochraně maďarských hranic podílelo 10 tisíc policistů a vojáků. „Další posílení ostrahy hranic je reakce na migrační tlaky, které zřejmě zůstanou trvalým jevem,“ konstatoval mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám