Hlavní obsah

Maďarsko plánuje nasadit na ochranu jižní hranice roboty

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarsko chce od roku 2021 nasadit na své jižní hranici systém Roborder, vyvíjený na hlídání hranic pomocí dronů a mobilních pozemních robotů. Informuje o tom webová stránka maďarské vlády. Na jihu Maďarsko sousedí se zeměmi, jež nepatří do schengenského prostoru.

Foto: MTI

Maďaři posílají na hranice lovce lidí.

Článek

Z návrhu vyplývá, že drony a pozemní roboti mohou v rámci systému fungovat samostatně i v rojích. Informace se budou sbíhat do velitelské řídící jednotky.

„Maďarsko se aktivně zúčastňuje budování systému Roborder od roku 2017,“ píše maďarská vláda.

Finanční příspěvek Maďarska do vývoje systému činí zatím 83,7 milionu forintů (6,6 milionu korun). Značná část informací o systému Roborder je však zatím utajována.

„Součástí systému mají být pozemní roboty a drony, které budou hlídat hranice. Na základě takto získaných informací a fotografií rozhodne velení o nasazení živé síly,“ uvádí dokument.

Foto: MTI

Pohled na bariéru na Maďarsko-srbské hranici

List Népszava napsal, že Maďarsko nemá dostatek policistů a vojáků k hlídání jižní hranice a systém Roborder může být pro Budapešť vítaným řešením.

V období vrcholící migrační krize v roce 2015 postavilo Maďarsko plot na hranicích se Srbskem a od té doby ji ve dne v noci hlídají maďarští vojáci a policisté.

Premiér Viktor Orbán v roce 2017 požádal Evropskou komisi o pokrytí poloviny nákladů vynaložených k ochraně hranic s tím, že Maďarsko chrání celý schengenský prostor. Evropská komise nabídla příspěvek ve výši 20 milionů eur (516 milionů korun), to je podle Budapešti přibližně jedno procento skutečných nákladů. Mluvčí maďarské vlády István Hollik označil nabídku Bruselu za neuctivou.

Náklady na výstavbu hraničního plotu a na ochranu jižních hranic dosáhly podle mluvčího částky ve výši 504 miliard forintů (39,5 miliardy korun).

Reklama

Související články

Maďarů ubývá. Katastrofa, míní experti

Klesající počet obyvatelů Maďarska přiměl odborníky, aby nemluvili o demografické krizi, ale o demografické katastrofě. V roce 2011 klesl počet obyvatelů...

Výběr článků

Načítám