Hlavní obsah

Maďarsko od půlnoci zavře zelenou hranici s Chorvatskem

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Maďarská bezpečnostní rada státu v pátek rozhodla o uzavření zelené hranice s Chorvatskem, přes kterou proudí tisíce migrantů. „Uzavření hranice platí od půlnoci z pátku na sobotu,“ uvedl ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Foto: MTI

Výstavba bariéry na maďarsko-chorvatské hranici u obce Letenye

Článek

„Hraniční přechody budou samozřejmě fungovat. Budou tam přísnější kontroly,“ řekl šéf diplomacie.

„Migranti budou mít možnost podávat žádosti o azyl na dvou místech na maďarsko-chorvatských hranicích,“ dodal Szijjartó.

Ministr zahraničí vyzvedl pomoc Visegrádské skupiny, která pomáhá vojáky a policisty při ochraně jižní hranice Maďarska.

Foto: David Ryneš, Novinky

Maďarský premiér Viktor Orbán o této možnosti mluvil na bruselském summitu se svým chorvatským kolegou, který s tímto řešením nesouhlasil. Orbán vyjádřil zklamání, že summit nepřijal rozhodnutí o ochraně vnější hranice Evropské unie.

Bariéra je dokončena

Šéf úřadu maďarské vlády János Lázár už ve čtvrtek oznámil, že výstavba bariéry na maďarsko-chorvatské hranici byla ukončena, ale s uzavřením hranice maďarská vláda počká na výsledky bruselského summitu Evropské unie.

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarsko zabezpečilo své hranice plotem včetně ostnatého drátuVideo: Ivan Vilček, Právo

Maďarsko v polovině září uzavřelo zelenou hranici se Srbskem. Vybudovalo zde dvojí zátaras ze žiletkového drátu a třímetrové drátěné bariéry. Počet migrantů přicházejících přes maďarsko-srbskou hranici klesl od té doby téměř na nulu. Jenže běženci si našli novou trasu přes Chorvatsko. Po překročení maďarské hranice jsou převáženi vlaky do obce Hegyeshalom u hranic s Rakouskem. Následně pokračují dál do Rakouska a Německa.

Přes 380 tisíc migrantů

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács uvedl, že od začátku roku překročilo hranice Maďarska již více než 380 tisíc migrantů. „Tato situace je neudržitelná. Příliv migrantů by měl být zadržen už na řecko-turecké hranici,“ uvedl Kovács. Mluvčí připustil, že výstavba bariéry není nejlepším řešením, ale zatím neexistuje lepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám