Hlavní obsah

Maďarské obce bude před další katastrofou chránit soustava několika zdí

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

K dalšímu poškození hráze okladovací nádrže hliníkárny u maďarského města Ajka zatím nedošlo, ale u obce obce Kolontár se v maximálním tempu staví soustava několika zdí, které mají chránit okolí v případě další katastrofy. Premiér Viktor Orbán v sobotu varoval, že se může zřítit celá severní stěně nádrže. Nejbližší obec Kolontár byla proto urychleně evakuována.

Článek

V průběhu soboty byla dokončena 470 metrů dlouhá a čtyři metry vysoká zeď. Druhou linii ochrany bude tvořit 600 metrů dlouhá a dva metry vysoká zeď. Třetí zeď bude 450 metrů dlouhá a dva a půl metru vysoká. Třetí zeď stojí přímo v obci Kolontár. Odděluje zcela zničenou část obce od domů, do nichž by se mohli obyvatelé časem vrátit. Práce mají být dokončeny do pondělí.

V severní stěně odkalovací nádrže jsou celkem tři praskliny, které se naštěstí zatím nerozšiřují. Agentuře MTI to v neděli ráno potvrdil mluvčí maďarských záchranářů Tibor Dobson.

V případě zřícení severní stěny by mohlo uniknout do okolí dalších 500 tisíc kubíků kalu. Tekutina by však měla být hustší, než při prvním úniku. Soustava budovaných zdí by ji měla zastavit nebo minimálně zpomalit. Úřady tím získají čas pro případnou evakuaci dalších obcí v okolí.

Hráz údajně netěsnila už dávno

Světová fond na ochranu přírody (WWF) tvrdí, že hráz netěsnila už několik měsíců. Mají to dokazovat letecké záběry pořízené letos v červnu. Má na nich být patrné unikání červeného kalu z částečně poškozené nádrže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám