Hlavní obsah

Maďaři opět v ulicích

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik tisíc Maďarů vyšlo v neděli do ulic Budapešti a dalších měst, aby protestovali proti tzv. otrokářskému zákonu, který zvýší počet přesčasových hodin ze současných 250 na 400 ročně. Série protestů začala ve středu, kdy parlament zmíněný zákon schválil.

Foto: blikk.hu

Účastníci demonstrace se sešli na Náměstí hrdinů v Budapešti.

Článek

Nedělní akce se konala pod názvem „Šťastné Vánoce, pane premiére“. V Budapešti se účastníci akce z řad opozice a odborářů sešli na Náměstí hrdinů nedaleko sídla vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána a prošli městem až k budově parlamentu, kde zazněly projevy.

Foto: blikk.hu

Maďarská policie chránila sídlo vládní strany FIDESZ.

Demonstrace se konaly rovněž ve městech Győr, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Eger a Nagykanizsa. Odboráři varovali, že pokud prezident János Áder otrokářský zákon podepíše, hrozí po celé zemi stávky.

Kromě zvýšení přesčasových hodin přináší zmíněná norma rovněž možnost, aby přesčasy byly nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Reklama

Výběr článků

Načítám