Hlavní obsah

Maďar Béla Bugár chce být slovenským prezidentem

Právo, ivi, Bratislava

Poprvé v historii kandiduje na funkci slovenského prezidenta příslušník maďarské menšiny, předseda nejmenší vládní strany Most-Híd Béla Bugár (60). Jako prezidentského kandidáta ho vybral sobotní sněm strany Most-Híd.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zleva předseda strany Most-Híd a kandidát na prezidenta Béla Bugár a premiér Peter Pellegrini (SMER-SD)

Článek

„Jsme přesvědčeni, že dozrál čas, aby o křeslo prezidenta mohl reálně zabojovat i příslušník národnostní menšiny. Béla Bugár reprezentuje hodnoty spolupráce, tolerance a schopnosti kompromisů, které jsou dnes více než nedostatkovým zbožím,“ odůvodnil výběr místopředseda strany László Sólymos na tiskové konferenci.

Je přesvědčen, že Bugár by byl výborným prezidentem. „Znám ho už dlouhou dobu a mohu potvrdit, že je to člověk kompromisu, nikoliv sporů a hádek,“ dodal místopředseda strany.

Chce zmírnit napětí

Bugár chce podle vlastních slov přispět ke zmírnění napětí a polarizace ve společnosti. „Jsem přesvědčen, že pokud je společnost do takové míry polarizovaná jako dnes, je nutné více než jindy, aby byl prezidentem člověk, který bude stát nad spory a bude stejně nakloněn jedné i druhé straně politického spektra,“ zdůraznil Bugár.

„Chci být prezidentem všech občanů Slovenska. Slováků, Maďarů, Rusínů, Romů, úspěšných i méně úspěšných, mladých i starých, městských i vesnických. Protože jsem přesvědčen, že prezident by takový měl být,“ dodal.

Přímé prezidentské volby se na Slovensku uskuteční v příštím roce. Současný prezident Andrej Kiska již oznámil, že se nebude ucházet o druhé funkční období. Kandidaturu mezitím oznámilo přes deset lidí, například předseda Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba. Mezi kandidáty není zatím jasný favorit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám