Hlavní obsah

Mach: Vláda by měla žalovat EU, budou-li kvóty na uprchlíky

Právo, Jan Martinek

V případě, že by kvalifikovaná většina zemí Evropské unie podpořila návrh povinných kvót na imigranty, mohla by ČR podat na EU žalobu za porušení principu subsidiarity. V pátek to řekl europoslanec Petr Mach ze Strany svobodných občanů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Europoslanec Petr Mach

Článek

„Pokud Rada ministrů Evropy takto rozhodne, vláda ČR by měla podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku,“ uvedl Mach.

Odvolal se na smlouvu o fungování EU, kde se píše: „Ocitnou-li se jeden nebo více členských států ve stavu nouze v důsledku náhlého přílivu státních příslušníků třetích zemí, může Rada na návrh Evropská komise přijmout ve prospěch dotyčných členských států dočasná opatření.“

Mach to chápe jako příslib finanční pomoci státům postiženým uprchlíky.

„Například že EU pomůže v Itálii vybudovat nové uprchlické tábory. Ale o povinných kvótách tam nikde není ani slovo,“ dodal.

Sobotka: Spíš jednejme 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Právu řekl, že i v případě přijetí kvót by se mělo spíš jednat než podávat žaloby.

„Nejsem příznivcem konfliktních řešení, na kterých se asi snaží zviditelňovat pan Mach. Pevně věřím, že v tak citlivé otázce, jako jsou kvóty, nebude chtít Evropa přehlasovat sama sebe,“ uvedl.

„I pokud se nepodaří dát dohromady dostatečně velkou blokační minoritu, určitě bude na pořadu jednání a nalezení konsenzu. Zvlášť v situaci, kdy se proti kvótám postavily i velké státy, jako jsou Francie a Británie,“ podotkl Sobotka.

Dodal, že vláda i nadále stojí za dobrovolným principem pomoci uprchlíkům, na čemž se shoduje s opozicí i s prezidentem Milošem Zemanem.

Rozpačitý je z Machova návrhu i předseda ODS Petr Fiala. „Asi by to byl jeden z nástrojů, ale bylo by to na dlouhou dobu a s velmi nejistým výsledkem. Vláda by měla tlačit na EU, aby se kvalifikovanou většinou nehlasovalo, případně využít institutu ,žluté karty‘ a zablokovat rozhodnutí českým parlamentem. Ale to je skutečně nejčernější scénář, doufejme, že nic takového neprojde,“ řekl Právu Fiala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám