Hlavní obsah

Papež František v Košicích

Bratislava
Aktualizováno

Papež František v úterý na své cestě po Slovensku navštívil Košice. Zastavil se na sídlišti Luník IX, kde žije přes 6000 lidí ze sociálně slabších vrstev, především Romů. Vyslovil proti diskriminaci a hovořil o nutnosti integrace.

Záznam: Papež František na sídlišti Luník IX a na stadionu Lokomotiva v KošicíchVideo: Reuters

 
Článek

Papež František řekl, že Romové byli často obětí předsudků, nemilosrdných soudů, diskriminačních stereotypů, hanlivých slov a gest. „Kvůli tomu jsme se stali všichni chudšími. Chudšími v lidskosti. Pro obnovu důstojnosti potřebujeme přejít od předsudků k dialogu, od uzavření k integraci,“ uvedla hlava katolické církve.

„Dávat lidi do ghett nic neřeší. Když se posiluje uzavřenost, dříve či později vzplane hněv. Cestou ke klidnému soužití je integrace,“ dodal papež.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Chlapci čekaji na příjezd papeže Františka na sídlišti Luník IX v Košicích.

Papež se následně přesunul na stadion Lokomotiva, kde se setkal s mládeží. V projevu řekl, že lidé nemají svůj život nechat plynout jako v telenovele a mají věřit, že každý člověk je výjimečný.

Na sídlišti se před návštěvou papeže uklízelo, malovaly se fasády panelových domů a opravovaly se ulice. „Namalovaly se sloupy veřejného osvětlení, opravily se fasády,” říká starosta Luníku Marcel Šaňa. Od roku 2008 působí na Luníku IX Saleziáni Don Bosca (SDB) a před jejich sídlem je pódium pro papeže.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lidé čekají na příjezd papeže Františka.

Na setkání s papežem se zaregistrovalo přes dva tisíce lidí, i ti z jiných diecézí. Pěti autobusy přijeli například lidé z obce Jarovnice v okresu Sabinov. „Chceme od papeže dostat a přijmout hodně milosti. Je to skvělý člověk s dobrým srdcem,” řekla agentuře SITA Jana Giňová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé na sídlišti Luník IX v Košicích čekají na příjezd papeže Františka.Video: AP

Dopoledne se papež zúčastnil liturgie v Prešově před místní sportovní halou a po Luníku IX má naplánované setkání s mládeží na fotbalovém stadionu Lokomotiva. Večer odletí zpět do Bratislavy. Ve středu absolvuje závěrečný bod svého programu na Slovensku, kterým je mše svatá v poutním městě Šaštín nedaleko hranic s Českou republikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám