Hlavní obsah

Lubitz mohl kapitánovi letadla přidat do kafe močopudnou látku

Kopilot havarovaného airbusu německých aerolinií Germanwings Andreas Lubitz mohl přidat kapitánovi letu do kávy močopudné látky, aby ho přiměl opustit pilotní kabinu, do které ho pak nepustil. Uvedl to ve středu britský list Daily Mirror.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz v roce 2009

Článek

Sedmadvacetiletý Lubitz nedlouho před osudovým letem na internetu kromě jiného hledal informace o močopudných látkách, napsal deník s odkazem na zdroje z vyšetřování. Podle dřívějších zpráv si ovšem kapitán na začátku letu Lubitzovi postěžoval, že si před nástupem do letadla nestihl odskočit na toaletu.

Média také už dříve informovala, že druhý pilot se na webu zajímal o mechanismus zajištění dveří pilotní kabiny a do vyhledávače zadal i slova sebevražda, bipolární, manická, deprese, migrény a akustické trauma.

Airbus A320 se 150 lidmi na palubě se zřítil 24. března cestou z Barcelony do Düsseldorfu ve Francouzských Alpách. Nikdo nepřežil.

Proboha, otevři!

Černé skříňky vyjevily, že Lubitz, který zůstal v kabině sám poté, co kapitán a otec dvou dětí Patrick Sondenheimer odešel na toaletu, úmyslně navedl letadlo k zemi a před nárazem ještě zrychloval. Sondenheimer se do kokpitu dobýval marně. Na poslední chvíli se dveře snažil vylomit s použitím sekyrky umístěné na palubě a na Lubitze křičel: „Proboha, otevři ty dveře!“.

Letecká společnost Lufthansa, která je mateřskou společností nízkonákladových Germanwings, potvrdila, že Lubitz trpěl depresemi. Prošel však veškerými zkouškami a prohlídkami a jeho pilotní licence byla podle aerolinek v pořádku.

Reklama

Související články

Lufthansa věděla o Lubitzových depresích

Německá letecká společnost Lufthansa v úterý oznámila, že ji pilot Andreas Lubitz v roce 2009 informoval, že trpěl těžkými depresemi. Dokumenty, které to...

Výběr článků

Načítám