Hlavní obsah

Lotyšské trosečníky na ledové kře odvanul vítr kilometry od pobřeží

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z dvou ledových ker, které se v pátek odtrhly i s nechtěnými pasažéry od pobřeží Rižského zálivu v Lotyšsku, odplula dále, než se původně uvádělo. Podle zjištění byla při ukončení záchranných operací zhruba čtyři kilometry od pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky lidí odpluly na ledové kře čtyři kilometry od pobřežíVideo: Reuters

 
Článek

Na ledových krách, podle prvních informací přibližně 700 metrů od pobřeží, zůstalo během jejich odtržení zhruba 220 lidí. Záchranné lodě a vrtulníky prováděly dvě samostatné operace, při kterých zachraňovaly nejen zdejší rybáře, ale i místní obyvatele, mezi nimi i rodiče s dětmi, kteří se šli na led projít.

Velké kusy ledu se odlomily kvůli počasí, kdy se teploty pohybovaly nad nulou. Teplý jižní vítr navíc přispíval k tomu, že se kry pohybovaly stále dále od pobřeží. Podle lotyšského Public Radia se při ukončení záchranných prací nacházela jedna z nich 2,5 míle (asi čtyři kilometry) od pobřeží.

U městečka Vakarbulli poblíž Rigy bylo nakonec zachráněno z jedné z ker 180 lidí, v oblasti regionu Jürmalla z druhé pak dalších 41 lidí. Pouze jeden ze zachráněných potřeboval podle agentur lékařskou pomoc.

Podobný incident se stal i v západní části Ruska v Kaliningradské oblasti, kde muselo být z utržené ledové kry zhruba kilometr od pobřeží zachráněno na 80 rybářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám