Hlavní obsah

Londýnský starosta hájí odchod Británie z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Odchod Británie z Evropské unie bude pro obyvatele ostrovního království pouze přínosem, žádná negativa s sebou nepřinese. V pátek to řekl londýnský starosta Boris Johnson, který patří k zastáncům takzvaného brexitu, tedy odchodu Británie z EU.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýnský starosta Boris Johnson hovoří v Dartfordu o potřebě odchodu z EU

Článek

V prvním větším projevu v rámci kampaně před červnovým referendem starosta britské metropole aktivistům v kentském Dartfordu na jihovýchodě Anglie řekl, že Británie je nejvíce tvůrčí zemí v Evropě. V projevu podle agentury Reuters prohlásil „že Británie je dost velká a silná na to, aby zůstala samostatná”.

Evropská unie je podle něj „přežitek”, který stojí Brity mnoho peněz a podkopává jejich demokracii. Naopak premiér David Cameron, který v únoru rozhodl o vypsání plebiscitu na 23. června, varuje stoupence odchodu Británie z EU, aby nepodléhali „iluzi nezávislosti”.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýnský starosta Boris Johnson v kabině nákladního automobilu, s hesly podporujícími odchod Británie z unie

V reakci na slova konzervativního premiéra Davida Camerona a dalších zastánců členství v unii, že odchod poškodí britský zahraniční obchod, Johnson prohlásil, že Spojené království by mohlo podepsat s EU obchodní dohodu, jakou má s unií například Kanada. Vyzval přítomné odpůrce členství, aby setrvali ve svém přesvědčení a hlasovali pro „svobodu” své země.

Johnson dále prohlásil, že kurz britské libry bude zatím dál kolísat, ale pokud Británie odejde z EU, osvobodí se britská ekonomika od unijních regulací a libra na tom nakonec vydělá: „Čím víc se zbavíme regulací, nákladů na EU, tím se nám bude dařit lépe, a tím bude naše měna více prosperovat a bude silnější.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám