Hlavní obsah

Londýn po referendu: Žádné hromadné demonstrace, žádné oslavy

– Londýn
Novinky, Tomáš Reiner

Žádné hromadné protesty ani oslavy. Británie vystupuje z Evropské unie, ale život v její metropoli běží dál. Obyvatelé Spojeného království přitom ve čtvrtek rozhodli, že po 43 letech členství v Unii z evropského bloku odejdou.

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Britská vlajka stržená na chodník větrem, který spolu s deštěm zasáhl Londýn ve čtvrtek ráno, když začínalo referendum o brexitu. Snímek z pátku 24. června

Článek
Od reportéra Novinek z Londýna

Překvapivý výsledek většina Londýňanů nevítá, protože většinou hlasovali pro setrvání v EU. Kdekdo přiznává, že to negativně zasáhne jejich práci, takové řeči zaslechnete na každém druhém rohu.

Přesto jejich páteční ráno vypadalo jako ta ostatní. Lijáky a dusno z předchozího dne byly pryč a nad městem se rozprostřelo modré nebe.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Obyvatelé Londýna byli převážně pro setrvání v EU. Dopravní provoz na Regent Street

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Světelná reklama na Piccadilly Circus dál láká do McDonald’s a na Coca-Colu.

Lidé chvátali do práce, na vlak, metro, autobus, ve spěchu si kupovali kávu s sebou, některé mladé ženy se teprve na sedadlech líčily, ostatní se probírali hned dvěma vydáními deníku Metro z posledních několika hodin.

Noční vydání hlásilo, že prounijní tábor má náskok, ranní už oznamovalo, že EU je pro Brity minulostí. Hlášení ve stanici oznamovalo tradiční částečné uzavírky některých tras metra a příměstských vlaků.

Žádný konec dějin ani žádná vlajkosláva. Slavná světelná reklama na Piccadilly Circus dál lákala do McDonald’s a na coca-colu, na náměstí u Westminsterského opatství a parlamentu bylo víc turistů z Asie.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Turisté na Trafalgarském náměstí v Londýně

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Květiny připomínající zavražděnou labouristickou poslankyni Jo Coxovou

Květiny za poslankyni Jo Coxovou zavražděnou před týdnem psychicky labilním ultrapravicovým nacionalistou usychají. Reportéři se mačkali před branou do Downing Street.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda jednotlivých zemí o odchodu z EU

Běžný ruch na Trafalgarském náměstí narušovali jen stavbaři, kteří tady připravují pódium. Že by podvečerní oslava příznivců brexitu? Nikoli. O víkendu tu proběhne festival sexuálních menšin Gay Pride.

Reklama

Výběr článků

Načítám