Hlavní obsah

Londýn kvůli nové otravě novičokem žádá od Ruska pomoc

• Aktualizováno

Náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace vyzval ve čtvrtek Rusko, aby poskytlo detailní informace k březnovému útoku nervově paralytickou látkou novičok na bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Náměstek tak učinil v souvislosti s případem dvou britských občanů, kteří byli otráveni stejnou látkou.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Policista na ulici v Salisbury

Článek

Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, oznámil, že Kreml o výzvách v souvislosti s novou otravou novičokem nic neví. Mluvčí současně připomněl, že Londýn dřívější pomoc ruských odborníků v souvislosti s otravou Skripalových odmítl. Londýn z útoku na bývalého špióna a jeho dceru obvinil Rusko, což Moskva opakovaně důrazně odmítla.

„Ruský stát by tuto špatnost mohl napravit, mohli by nám říci, co se stalo, co udělali a zaplnit některé významné mezery, které se nyní snažíme vyjasnit," řekl Wallace. "Oni (Rusové) jsou ti, kdo mohou doplnit klíčová vodítka k tomu, aby lidé byli v bezpečí," dodal.

Wallace z nového incidentu s novičokem neobvinil Rusko. Dvojice - 45letý Charlie Rowley a 44letá Dawn Sturgessová - se podle něj zřejmě nestala obětí cíleného útoku. Podle expertů je možné, že oba přišli náhodou do kontaktu s kontaminovaným předmětem, který byl použit při útoku na Skripala.

Použitý novičok byl velmi čistý

„Tehdy použitý novičok byl velmi čistý, což zvyšuje jeho trvanlivost,” řekl agentuře DPA expert na chemické zbraně Ralf Trapp. Podle něj proti Skripalovi byla použita vysoce čistá látka pocházející z laboratoře, která proto může být účinná i několik let. Rowley a Sturgessová mohli nevědomky přijít do kontaktu s věcí, v níž byl novičok přepravován.

„Zatím je to jen možný scénář. Stále chybějí fakta,” zdůraznil Trapp, který pracuje jako nezávislý poradce Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a OSN.

Britský pár byl nalezen v sobotu v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží nedaleko Salisbury, kde byli 4. března objeveni otrávení Skripalovi. Podle výsledků expertních testů i tato dvojice byla vystavena působení stejné nervově paralyzující látky jako bývalý ruský agent a jeho dcera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám