Hlavní obsah

Srážku lodí v Budapešti zachytily kamery. Mořská panna šla ke dnu za sedm sekund

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Po srážce dvou lodí na Dunaji v centru Budapešti, která se stala mezi pilíři Markétina mostu u budovy maďarského parlamentu, se menší plavidlo potopilo během sedmi vteřin, uvedl zástupce ředitele budapešťské policie Adrián Pál. Nehoda se stala pět minut po 21.00. V té chvíli bylo na palubě 22 žen, jedno dítě a 12 mužů. Agentura Reuters publikovala záběry, na nichž je zachycený okamžik srážky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila okamžik, kdy do menšího člunu na Dunaji narazil většíVideo: Reuters

 
Článek

„Je to zřejmé ze záběrů bezpečnostních kamer. Obě lodi pluly stejným směrem, když pod mostem mezi dvěma pilíři menší loď jménem Mořská panna z neznámých příčin zatočila před větší hotelovou loď. Menší loď se po nárazu převrátila a do sedmi vteřin potopila,“ řekl šéf policie Pál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila nehodu na DunajiVideo: Reuters

Potvrdil, že během havárie bylo na lodi 35 lidí, dva členové posádky a 33 jihokorejských občanů.

Foto: MTI

Okamžik srážky lodí zachycený bezpečnostní kamerou

„Dva turističtí průvodci a 31 turistů. Sedm zachráněných i sedm mrtvých jsou všichni jihokorejští občané. Mezi 21 pohřešovanými jsou dva občané Maďarska a 19 Jihokorejců. Potápěči nám potvrdí, zda se v trupu potopené lodě nachází nějaká těla,“ dodal Adrián.

Po pohřešovaných pátrá 15 lodí po toku Dunaje od místa nehody jižně po proudu. „Záchranné akce se účastní 200 lidí,“ řekl. Maďarští záchranáři se spojili s kolegy ze Srbska, kteří pomáhají s pátráním po nezvěstných.

Odborníci uvádějí, že je minimální šance na záchranu pasažérů z potopeného plavidla. Hladina Dunaje je po vydatných deštích z posledních dnů vysoká, proud velmi silný a teplota vody dosahuje 15 stupňů. Některá těla záchranáři z vody vytáhli až u Petöfiho mostu, který je od budovy parlamentu vzdálen tři kilometry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Dunaji v Budapešti se potopila loď s turistyVideo: Reuters

Turisté na palubě neměli záchranné vesty, uvedlo jihokorejské ministerstvo zahraničí. Taková praxe je při vyhlídkových plavbách v Budapešti obvyklá.

Gábor Zsolt Palotai z hasičského sboru potvrdil, že potopenou loď lokalizovali pomocí sonaru a připravuje se její vyzvednutí. „Práce komplikuje vysoká hladina Dunaje a silný proud. Zatím nevíme, nakolik je loď poškozena. Její vyzvednutí může trvat i několik dnů,“ upozornil.

Výletní loď společnosti Viking Sigyn se sídlem v německém Pasově s kapacitou 95 pokojů, která byla účastníkem kolize, vyšla ze srážky bez jakýchkoliv následků. Jako svědky policie vyslechla už celou posádku. „Její kapitán je zkušený. Má ukrajinské občanství,“ dodal Pál. Další podrobnosti policie odmítla sdělit s ohledem na vyšetřování celého případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám