Hlavní obsah

Loď československé výroby šla ke dnu Volhy jako kámen

Novinky,
Kazaň
Aktualizováno

Loď Bulgarija československé výroby, která se v neděli potopila na Volze, šla ke dnu jako kámen. Uvádějí to přeživší, jichž je přes osmdesát. Asi 110 osob zahynulo. Lidé v podpalubí neměli šanci. Vyšetřovatelé podle agentury ITAR-TASS zjistili, že levý motor měl poruchu.

Článek

„Potopila se během tří minut," řekl jeden ze zachráněných Nikolaj Černov. „Nebylo tu žádné varování, nic, jen se naklonila k pravoboku, převrátila se a potopila.“ I podle oficiálních údajů se potopila za tři minuty, i když původně se uvádělo minut osm. [celá zpráva]

Jiný přeživší kritizoval stav parníku: „Byla to špatná loď, velmi stará loď.“ Podle něj se nakláněla na pravobok už v přístavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči pátrají po pohřešovanýchVideo: Reuters

Loď byla vyrobena v roce 1955 v bývalém Československu. Vyšetřovatelé už zjistili, že levý motor měl poruchu, přesto plavidlo vyplulo. Podle prokuratury Bulgarija byla v takovém stavu, že neměla ani povolení k plavbě s cestujícími. "

Foto: Roman Kruchinin , Reuters

Přeživší z lodi Bulgarija se vítají s blízkými.

Potopení lodě způsobilo mnoho rodinných tragédií. Jeden muž řekl televizi Rossia 24: „Můj švagr mi volal, že podával ruce své topící se ženě, ale ta se jich nebyla schopna chytit. Nemohl ji vytáhnout“.

Další svědkyně televizi řekla, že když se s dcerou snažila dostat z lodi, tak ji neudržela: „Skoro žádné dítě se nedostalo ven. Na lodi přitom bylo mnoho dětí, velmi mnoho.“

Podle agentury Interfax bylo na palubě 60 dětí. Asi třicet jich v době tragédie bylo v hudebním sále, kde právě probíhal program.

Několik přeživších uvedlo, že než je vytáhla jiná výletní loď, další dvě plavidla je minula, aniž by jim někdo pomohl.

Loď Bulgarija

Bulgarija se tradičně plavila mezi Volhou a Donem. Jednalo se o starý typ ruské říční lodi, vyrobena však byla v Československu v loděnicích Komárno.

Měřila 80,2 m na délku, 14 m na šířku a mohla plout rychlostí až 20,5 km/h.

Loď pro 140 cestujících a 33 členů posádky byla rozdělena na dvě paluby, kde se mimo jiné nacházely restaurace, herna pro děti či solárium.

Na lodi bylo podle posledních údajů 208 lidí, zachránit se jich podařilo 79. Vyzvednuto již bylo 64 těl obětí. "Na povrch se dosud podařilo vyzdvihnout 64 těl, včetně pěti dětí," uvedl v pondělí vpodvečer SELČ mluvčí tatarstánských záchranářů Marat Rachmatullin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám