Hlavní obsah

Loď Aquarius v italských přístavech kotvit nebude, vzkázal Salvini

Řím

Italský ministr vnitra Matteo Salvini zůstává neoblomný vůči neziskovým organizacím, které operují ve Středozemním moři. Italské přístavy nedovolí žádné z lodí, které patří těmto organizací připlout, prohlásil v sobotu Salvini. Jeho slova jsou určená především lodi Aquarius, jež v pátek na palubu nabrala 141 běženců směřujících od břehů Libye.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Loď Aquarius má na své palubě 141 migrantů a hledá, kde by mohla zakotvit.

Článek

Posádka lodi Aquarius nejdříve zpozorovala asi 46 kilometrů od libyjské pevniny dřevěný člun s 25 osobami včetně šesti žen. Ve stejné oblasti později vzala na palubu 116 migrantů z většího člunu. Bylo mezi nimi 38 žen a 73 osob mladších 18 let.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Humanitární pracovníci z lodi Aquarius zachraňují z dřevěného člunu ve Středozemním moři mladou ženu.

Aquarius zatím nedostal bezpečné místo k zakotvení. Loď provozuje francouzsko-německá charitativní organizace SOS Mediterranée a Lékaři bez hranic. V červnu se dostala do centra mezinárodní roztržky, když nabrala 630 afrických běženců a Itálie a následně Malta jí uzavřely své přístavy. Nakonec běžence přijalo Španělsko a plavidlo po devíti dnech dostalo povolení zakotvit ve Valencii . Po dvouměsíční pauze se nyní vydala na další misi.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

V důsledku nátlaku Itálie a Malty většina podobných lodí zastavila monitorování vod u břehů Libye. Počet migrantů vyrážejících z nestabilní severoafrické země v posledních měsících výrazně klesl.

Nejvíce migrantů letos směřuje do Španělska, kam jich podle aktuálních čísel Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo od 1. ledna 24 634. Do Itálie se jich dostalo téměř 19 tisíc. Ve snaze překonat Středozemní moře už letos 1524 lidí zahynulo nebo je nezvěstných.

Reklama

Výběr článků

Načítám