Hlavní obsah

Litviněnkův přítel se rozhodl promluvit

LONDÝN

Bývalý ruský agent a kritik politiky ruského prezidenta Vladimira Putina Alexandr Litviněnko, který zemřel v listopadu v Londýně na otravu radioaktivním poloniem, podezíral z podání jedu ruského podnikatele Andreje Lugového, s nímž se scházel. Prohlásil to v rozhovoru pro BBC exilový ruský oligarcha a Litviněnkův přítel Boris Berezovskij s tím, že mu to Litviněnko sdělil na smrtelné posteli.

Článek

"Jsem přesvědčen, že do mé otravy je zapleten Lugovoj," citoval Berezovskij umírajícího Litviněnka. Oligarcha, v rozhovoru vysílaném v noci na úterý uvedl, že jej samého den před otravou Lugovoj navštívil v jeho kanceláři. Křeslo, v němž host během návštěvy seděl, prý při pozdější kontrole vykázalo silné radioaktivní zamoření. [celá zpráva]

Britové a Rusové mají každý svého podezřelého

Podle nepotvrzených, ale také nedementovaných pověstí ukazuje dosavadní vyšetřování Scotland Yardu rovněž na Lugového jako na pachatele. Ten je v současnosti v Moskvě a vinu popírá. Ruští představitelé již dříve vyjádřili podezření, že pachatelem je Berezovskij, který se údajně rozhodl svého dosavadního chráněnce Litviněnka zbavit.

To ale Berezovskij, rovněž kritik politiky Kremlu, rozhodně popírá. S Litviněnkem se prý poprvé setkal v roce 1994, když selhal první údajný pokus o atentát proti Berezovskému, který je Kremlu značně nepohodlný. O čtyři roky později přišel Litviněnko k Berezovskému a sdělil mu, že dostal za úkol jej zabít, uvedl oligarcha v rozhovoru pro BBC.

Berezovskij pak podle svých slov exagenta v Londýně finančně podporoval. "Zachránil mi přece život," zdůvodnil svůj postup. Zdůraznil také v interview, že je připraven vypovídat i před ruskými vyšetřovateli v Londýně, protože chce "udělat vše, co by mohlo přispět k objasnění Litviněnkovy vraždy". Požaduje ale, aby mu Británie zaručila bezpečnost. Britské orgány ale zatím ruské vyšetřovatele do Londýna nechtějí pustit, uvedla BBC. Ruští vyšetřovatelé požádali britské ministerstvo vnitra o povolení vyslechnout Berezovského v Londýně. Britská policie tvrdí, že rozhodnutí o případném povolení bude učiněno brzy.

Putin nezná důvod, proč by měl mít zájem na Litviněnkově smrti

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno znovu označil přeběhlíka Litviněnka za "bezvýznamného samotáře, který neznal žádná tajemství". [celá zpráva] To Berezovskij odmítl. "Saša mi přivezl do Británie přes 100 kilogramů tajných materiálů. Věděl toho hodně a měl také vlivné přátele," řekl. Připomněl, že Litviněnko před smrtí označil Putina jako toho, kdo vydal příkaz k jeho zavraždění.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Loňského 1. listopadu se Litviněnko v londýnském hotelu Mayfair setkal mimo jiné s Lugovým. Policisté se domnívají, že právě tam mu pachatel namíchal do čaje jed. [celá zpráva] Litviněnko zemřel 23. listopadu v Londýně, více než tři týdny poté, co byl otráven radioaktivním poloniem 210. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám