Hlavní obsah

Litva přebírá předsednictví Evropské unie

– Vilnius/Brusel

Na další půlrok přebírá od pondělka předsednictví Evropské unie Litva. V čele společenství 28 států, které se od 1. července nově rozrostlo o Chorvatsko, Litva nahrazuje Irsko. Je to vůbec poprvé, co se některá z postsovětských pobaltských republik ujímá vedení EU.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová v Bruselu

Článek

Litva chce během šestiměsíčního mandátu zaměřit zejména na energetické otázky unie, rozvoj Pobaltí a na kontrolu vnějších hranic EU. Vilnius by také rád zintenzivnil spolupráci Bruselu a zeměmi na východ od hranic EU - s Ukrajinou, Gruzií, Arménií a v dlouhodobém výhledu i s Běloruskem.

Litevská vláda již tyto země pozvala na listopadový summit Východního partnerství do Vilniusu. Ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová by zde ráda podepsala asociační dohodu mezi Bruselem a Ukrajinou.

V lednu příštího roku se předsednictví po Litvě ujme Řecko.

Předsednictví EU se po vstupu lisabonské smlouvy v platnost výrazně změnila. Zatímco ještě za českého předsednictví v první polovině roku 2009 premiér předsedal summitům a zastupoval unii na mezinárodní scéně, nyní tuto roli zastává unijní prezident Herman Van Rompuy. Podobně je to v oblasti zahraniční politiky, která spadá pod šéfku unijní diplomacie Catherine Ashtonovou, zatímco dříve to byl ministr zahraničí dané předsednické země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám