Hlavní obsah

Likvidace vraku výletní lodi Costa Concordia se prodraží na půl miliardy eur

– Řím

Likvidace vraku ztroskotané výletní lodi Costa Concordia, která u italských břehů havarovala před rokem a půl, bude stát více než dvojnásobek původně odhadované částky. Aktuálně ji rejdařství Costa Crociere podle pátečního sdělení svého zástupce odhaduje na 500 miliónů eur (asi 13 miliard korun).

Foto: Paolo Santalucia, ČTK/AP

Práce na likvidaci vraku lodi Costa Concordia se protahují.

Článek

Na odstranění vraku se začalo pracovat loni na jaře. Původně se odhadovalo, že práce budou stát 236 miliónů eur a skončí do letošního podzimu. Ukázalo se ale, že vše bude mnohem delší a nákladnější. „Nemůžeme vyloučit, že to bude letos, ale příští rok je pravděpodobnější,” řekl agentura DPA Franco Porcellacchia, který vede tým 500 odborníků, kteří se snaží loď vyzvednout.

Plavidlo dlouhé 290 metrů váží 112 000 tun. Dostat je zpět na hladinu je mimořádně obtížné. Technici museli postavit podpůrné plošiny a pilíře. Na pracích se 24 hodin denně podílejí stovky lidí.

Loď s více než čtyřmi tisícovkami pasažérů se v lednu 2012 zčásti potopila po chybném manévru poblíž břehu toskánského ostrova, při nehodě zemřelo 32 lidí.

Tento týden začal v Grossetu soud s jejím kapitánem Franceskem Schettinem. Ten je obžalovaný, že na tragédii nese vinu a loď opustil, i když na ní ještě byli pasažéři. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám