Hlavní obsah

Lidi v Nice poslal na smrt otec tří dětí z Tuniska s francouzským občanstvím

Nice
Aktualizováno

Pachatelem čtvrtečního teroristického útoku v Nice byl jednatřicetiletý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, který měl francouzské občanství. Pocházel z města Msaken ve východní části Tuniska a není známo, že by měl vazby na radikální islamisty. S odvoláním na zdroje z tuniských bezpečnostních složek to napsala agentura Reuters.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Kulkami provrtané čelní sklo nákladního vozu, jehož řidič v Nice zabil přes 80 lidí.

Článek

Bouhlel byl ženatý a měl tři děti. Zdroje, na které odkazuje agentura Reuters, už nedoplnily, zda si ponechal tuniské občanství, ani zda se v Tunisku v poslední době zdržoval. V rodném městě se ale naposledy objevil před několika lety.

Podle agentury AFP Mohamed Lahouaiej Bouhlel v oblasti Nice žil a živil se jako profesionální řidič. U místní policie měl záznamy, všechny ale byly vedeny kvůli drobné kriminalitě.

O tom, že by měl Bouhlel vazby na teroristy, francouzské tajné služby nevěděly a Tunisan nefiguroval ani na seznamu nebezpečně zradikalizovaných muslimů.

Provolával Alláhu akbar, píše bulvár

Britský list The Daily Mail napsal, že při čtvrtečním masakru provolával Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký).

The Daily Mail a další ostrovní bulvární média jsou nicméně jediná, která referují o tom, že byl Mohamed Lahouaiej Bouhlel radikální islamista. Oficiální místa zatím motiv nezmiňují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté útočníka v kabině nákladního auta zastřeliliVideo: AP

Jisté je to, že si Bouhlel vypůjčil několikatunový kamión a ve čtvrtek večer se s ním vřítil na promenádu, která byla plná korzujících lidí.

Bilance neštěstí je nejméně 84 mrtvých a víc než 100 zraněných. Svědci hovoří o tom, že lidé padali jako kuželky. [celá zpráva]

Útok byl podle všeho dobře připravený, Bouhlel se vydával za zmrzlináře. Zaútočil navíc ve chvíli, kdy se na promenádu scházeli lidé, aby se podívali na slavnostní ohňostroj při příležitosti výročí pádu Bastily. Ten je ve Francii významným státním svátkem, protože právě pádem Bastily začala Velká Francouzská revoluce.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Francouzský prezident Francois Hollande po útocích prohlásil, že šlo o teroristický útok a že bude výjimečný stav v zemi prodloužen o další tři měsíce. Veškeré bezpečnostní složky v zemi jsou v plné pohotovosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám