Hlavní obsah

Lidé uctili památku obětí atentátu ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk/Paříž

Stovky lidí se v neděli sešly v centru Štrasburku k uctění památky obětí úterní střelby. Zahynuli při ní čtyři lidé, další člověk zůstává ve stavu mozkové smrti a desítka osob utrpěla zranění. Policie incident stále vyšetřuje, útočník byl při policejním zásahu ve čtvrtek zabit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tělo zastřeleného teroristy ve Štrasburku. Policisté jej zneškodnili poté, co na ně začal pálit.

Článek

Lidé se dopoledne shromáždili na náměstí Kléber, kde na místních vánočních trzích zahájil atentátník v úterý večer palbu do lidí. [celá zpráva]

Pietní ceremoniál uspořádalo několik místních sdružení pro boj za lidská práva s podporou štrasburské radnice. Akci zahájilo hudební vystoupení na violoncello.

Minuta hluku

Starosta města Roland Ries uvedl, že přítomnost velkého počtu lidí na vánočních trzích tento víkend dokazuje oddanost lidí „základní hodnotám, na nichž stojí naše společné soužití”.

Shromáždění zakončí „minuta hluku”. Ticho podle zástupkyně ochránců lidských práv Christine Panzerové zatěžovalo město po několik dní, lidé tak chtějí onou minutou hluku dokázat, že Štrasburk bude bojovat za lidskost a solidaritu.

Sympatizant s IS

Údajného pachatele Chérifa Chekatta policie po 48 hodinách pátrání ve čtvrtek zneškodnila. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Podoba střelce ze Štrasburku na policejní výzvě

Teroristická organizace Islámský stát (IS) posléze oznámila, že muž byl jedním z „vojáků” této radikální sítě. Chekkatův otec později potvrdil, že muž s ozbrojenci z IS sympatizoval. [celá zpráva]

Policie kvůli činu zadržela sedm lidí, včetně Chekattových rodičů a dvou sourozenců. Ty už po výslechu v sobotu propustila. Další dvě osoby blízké útočníkovi byly podle agentury AFP propuštěny v neděli, ve vazbě tak stále zůstává jeden člověk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám