Hlavní obsah

Lidé se snažili teroristy zastavit a házeli po nich židle i sklenice

Londýn

Trojice teroristů v dodávce ukončila svou vražednou noční jízdu od Londýnského mostu na Borough Marketu, vyskočila z dodávky a vydala se vraždit s noži. Bodali do lidí na ulici a snažili se proniknout do barů a restaurací. Lidé se je snažili zastavit a házeli po nich židle a sklenice.

Foto: ČTK/AP

Policie na ulici u Borough Marketu

Článek

Vběhli do restaurace Black & Blue specializující se na masové steaky, kde pobodali muže ve tváři, i do hospody Wheatsheaf. Nejméně jednoho muže pak pobodali ve dveřích pohostinství Southwark Tavern. Svědkové popsali, že měli dlouhé čepele a postupovali zdánlivě klidně.

Gerard Vowls, který se nacházel v hospodě poblíž mostu London Bridge vypověděl, že spolu s ostatními proti útočníkům vrhal židle i sklenice ve snaze zastavit je nebo alespoň zpomalit. „Pořád se pokoušeli mě bodnout, bodali každého. Zlí lidé,“ řekl serveru deníku The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské video po útoku v LondýněVideo: Reuters

V restauraci Black & Blue v ulici Rochester Walk podle svědectví z televize SkyNews zbrzdila teroristy jedna žena, která vytrvale držela dveře, takže lidé stačili utéct zadním východem. I jí se pak podařilo vyváznout.

Stejně jako v nedalekém německém baru Katzenjammers se lidé v restauraci nejprve schovávali pod stoly. „Schovávali jsme se pod stolem a do restaurace proudili lidé tak, že převraceli věci jako pokladnu. Pak jsme utíkali do kuchyně, tam byla skupina lidí a chlápek, který byl pobodán a pořezán a dost krvácel,“ vylíčil dramatickou chvíli jeden ze zákazníků jménem Jamie.

Policisté nabádají hosty baru u London Bridge, aby si polehali na zem.

Policisté a sanitky byli na místě během pár minut. Svědkové uvedli, že první záchranáři dorazili na London Bridge do dvou minut. Policie později oznámila, že všichni tři útočníci byli zastřeleni do osmi minut od prvního povolání policistů. Na sobě měli pásy s výbušninami, ale naštěstí to byly jen atrapy.

Útok nepřežilo nejméně sedm lidí a téměř 50 dalších bylo hospitalizováno. Někteří jsou v kritickém stavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám