Hlavní obsah

Levice vyhodí zemi do povětří, varoval řecký premiér

Atény

Řecký premiér a šéf konzervativní Nové demokracie Antonis Samaras v pátek znovu varoval voliče před očekávaným vítězstvím opoziční levicové strany SYRIZA. V posledním projevu před nedělními předčasnými parlamentními volbami tvrdil, že hrozí, že tato formace „vyhodí zemi do povětří”.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řecký premiér Antonis Samaras

Článek

Přestože všechny průzkumy veřejného mínění předpovídají vítězství SYRIZY s tří až zhruba šestiprocentním náskokem před Samarovými konzervativci z Nové demokracie, premiér sebejistě prohlásil, že v pondělí, tedy den po volbách, začne vládu sestavovat jeho strana.

"Vyhrožují, že vyhodí zemi do povětří. Nehoda Tsipras se ale nestane. Nedovolíme jim, aby nás vrátili zpátky," prohlásil Samaras s poukazem na svého rivala, vůdce SYRIZY Alexise Tsiprase. Ten o den dříve před davem svých stoupenců na aténském náměstí Omonia zopakoval, že nová vláda si vymůže nové podmínky mezinárodní úvěrové pomoci a zmírní dosavadní přísná úsporná opatření.

"Odsuzuji SYRIZU, která ohrožuje budoucnost země. SYRIZA nezmění Evropu, ale obrátí ji proti Řecku," reagoval v pátek Samaras před příznivci konzervativců v hale na jihovýchodním předměstí Atén Paleo Faliro.

Jsme z nejhoršího venku, ujišťoval premiér

Premiér ubezpečil, že země má to nejhorší za sebou a že nepotřebuje nové půjčky, protože již obnovila svůj hospodářský růst. Podle něho levice stojí proti novým investicím a vzniku pracovních míst. Tvrdil, že jeho strana vychází z prakticky uzavřeného záchranného programu, zatímco opozice přinutí Řecko znovu si půjčovat.

Tato otázka ale tak jednoznačná není vzhledem k tomu, že mezi Aténami a takzvanou trojkou zástupců věřitelů vypukl koncem loňského roku spor o to, zda je Řecko schopno dodržet plán záchranného programu. Řecká vláda nesouhlasí s názorem věřitelů, tedy Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB), že Řecku letos hrozí deficitní rozpočet, pokud neprovede dodatečné škrty.

Vše mělo objasnit překontrolování řeckých výpočtů, což bylo odloženo. Evropská centrální banka ve čtvrtek oznámila, že zahájí program nákupů vládních dluhopisů, který má do stagnující ekonomiky eurozóny napumpovat stovky miliard nových peněz. Řecko se ale nebude moci programu zúčastnit, dokud revize nebude provedena.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 biliónu Kč). Z posledního programu chtěly Atény původně vystoupit koncem loňského roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám