Hlavní obsah

Letecké záběry: Tatry po vichřici zcela změnily svůj vzhled

Právo, Ivan Vilček (Vyšné Hágy)
Vyšné Hágy

Je to jako déjà vu. Před deseti lety zpustošila Vysoké Tatry vichřice, která zničila sto tisíc stromů. A dalších sto tisíc šlo k zemi při smršti, která se přehnala Tatrami minulý čtvrtek. „Co nepokosil živel před deseti lety, to vzalo za své teď,“ ukazuje smutně kolem sebe jeden z obyvatel města Vyšné Hágy Jozef Porvazník.

Letecké záběry na Vysoké Tatry po ničivé vichřiciVideo: TV Markíza

 
Článek

Výjevy podél stále uzavřené silnice z Vyšných Hágů do Štrbského plesa nemají daleko do apokalypsy. Všude leží vyvrácené stromy, holiny působí děsivě. Tatranská železnice stále nejezdí, protože má strženou trolej.

„Před deseti lety jsem jela do Popradu a po vichřici jsem se už nedostala domů. Musela jsem přespat u známých. Letos jsem zůstala doma a zažila něco strašného. Stromy se lámaly jako zápalky,“ říká Anna Martinková z Vyšných Hágů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stále neprůjezdná silnice Vyšné Hágy - Štrbské Pleso

Martinková potvrdila, že před deseti lety rostly ještě stromy hustě vedle sebe a kácely se i navzájem. „Teď se už netyčily smrky tak blízko vedle sebe, ale jsou zesláblé, a tak se lámaly v polovině kmene,“ kroutí hlavou obyvatelka těžce zkoušených Tater.

„Letos je toho méně než před deseti lety, ale i tak je škoda pořádná,“ ukazuje polomy hasič Peter Mačák, který pracoval na odstranění tatranské kalamity i před deseti lety.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vichřice změnila vzhled Tater.

Všude zní zvuk motorových pil

Pracovníci Tatranského národního parku, Státních lesů a hasiči se společně snaží vyčistit především silnici do Podbanského, která zůstává neprůjezdná. „Nedovedu odhadnout, kdy se nám to povede. V pátek má začít jezdit železnice,“ dodává.

BEZ KOMENTÁŘE: Vichřice polámala ve Vysokých Tatrách stromyVideo: Ivan Vilček, Právo

Pracovníci kácejí kmeny stromů, jejichž horní části spadly na silnici, traktory je odtahují mimo silnici. Větve nakládá bagr na nákladní auto a odváží z místa. Všude kolem se rozléhá zvuk motorových pil.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tatranská železnice by měla začít jezdit v pátek.

Škody ještě nejsou vyčísleny. „Ztráty na turistických stezkách a silnicích jsou srovnatelné s rokem 2004,“ předeslal slovenský ministr životního prostředí Peter Žiga, který navštívil nejpostiženější místa.

Jedno je jisté už dnes: vichřice před deseti lety i ta letošní zcela změnily vzhled nejvyšších slovenských hor.

Reklama

Výběr článků

Načítám