Hlavní obsah

Letadla z Irska opět nelétají kvůli prachu z vulkánu

– Londýn • Aktualizováno

Všechny lety z Irska a Severního Irska byly v úterý ráno zrušeny. Vzdušný prostor nad ostrovem je od sedmi hodin místního času uzavřen až do 13:00, protože se v něm objevil další popel a prach, který vyvrhla islandská sopka. Zavřen je i vzdušný prostor nad Hebridami. Zbytek letů ve Spojeném království není zatím dotčen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islandská sopka zase chrlí dým a popel, Irsko zakázalo létatVideo: Reuters

 
Článek

Zákaz se dotkl stovek spojů, mimo jiné všech letů Aer Lingus mezi Dublinem, Shannonem a Belfastem a zbytkem Spojeného království a Evropy. Zrušeny jsou i všechny lety Ryan Air z a do Irska i Belfastu.

Už v pondělí večer úřady varovaly, že by mohl být vzdušný prostor v Irsku uzavřen minimálně do jedné hodiny odpoledne. Uzavřeno je nejen letiště v Dublinu a v Shannonu, ale také obě v Belfastu a v Derry.

Vzdušný prostor nad Hebridami byl uzavřen už v pondělí večer. Vývoj meteorologické situace byl příznivý a tak budou lety od jedné odpoledne obnoveny.

Šéf Irského leteckého úřadu IAA Eamonn Brennan sdělil, že v tomto případě nejde o novou erupci, ale o zbytky původního sopečného popela, který severovýchodní vítr žene nad Irsko a skotské ostrovy. Brennan vyjádřil přesvědčení, že prach se brzy opět rozežene, ale v příštích týdnech by se mohl znovu tvořit.

"S tímto bychom se mohli potýkat opakovaně během léta," prohlásil Brennan, "pravděpodobně nás kvůli tomuto prachu popela čeká léto nejistoty."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám