Hlavní obsah

Leninův pomník v Petrohradě byl poničen výbuchem

Novinky, ČTK, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Pomník vůdce bolševické revoluce Vladimíra Iljiče Lenina v někdejším ruském hlavním městě Petrohradu byl ve středu poničen výbuchem. Místní úřady oznámily, že v monumentu zeje téměř metrová díra. Incident si nevyžádal oběti ani raněné.

Článek

Pomník stojí naproti vlakovému nádraží, kde Lenin v dubnu 1917 řečnil po návratu z finského exilu a několik měsíců před uchopením moci.

"Okolo půl páté ráno (cca 02:30 SELČ) třeskl výbuch, zřejmě způsobený malým detonačním zařízením, která na pomíku zanechala díru o průměru asi metr" citovala agentura Interfax představitele ministerstva pro mimořádné situace. Podle něj bylo také zničeno osm z deseti reflektorů.

Podle nejmenovaného experta Leninova záda zřejmě poškodila výbušnina o síle rovnající se 300 gramům trinitrotoluenu.

Poničený plášť Leninova pomníku v Petrohradě

FOTO: ČTK/AP

Místo výbuchu není obydlené, jedná se o průmyslovou zónu, tekže není známo, kdy přesně k výbuchu došlo. 

Policie stíhá neznámé pachatele podezřelé z trestného činu vandalství. 

Pyrotechnici se pokoušejí upřesnit, zda poškození má na svědomí nálož, protože nevyloučili ani možnost jeho zásahu z granátometu, je to však méně pravděpodobné.

Koncem února se terčem podobného útoku stal Leninův pomník ve městě Bolchov v Orlovské oblasti. Hlava sochy byla poškozena třemi zásahy z brokovnic. Loni 21. července byla uražena hlava Leninově soše v Kremečugu. 

Jen v Moskvě je 61 soch Lenina, byťpodle průzkumu střediska VCIOM z loňského listopadu Rusové s rostoucími sympatiemi hledí na posledního cara Mikuláše II., kterého nechal Lenin i s carskou rodinou popravit, zatímco sympatie k vůdci bolševické revoluce klesají.

Během tří let se Leninova popularita snížila z 50 na 42 procent, zatímco Mikuláš II. si polepšil na 44 procent. Nicméně návrhy přemístit nabalzamovanou mrtvolu vůdce revoluce z mauzolea na moskevském Rudém náměstí u zdi Kremlu stále budí nevoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám