Hlavní obsah

Lékaři plošně očkují děti uprchlíků v Řecku, začínají v Idomeni

– Idomeni

Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) zahajuje ve spolupráci s řeckými úřady očkování uprchlických dětí proti nejrůznějším nemocem. Informovala o tom ve středu agentura DPA.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Uprchlice s dvacetidenní dcerou v Idomeni

Článek

„Budeme očkovat asi 5000 dětí, od šestitýdenních miminek po patnáctileté pubescenty,” řekla Katy Athersuchová, zástupkyně Lékařů bez hranic v uprchlickém táboře Idomeni u hranice s Makedonií. Právě tam se s vakcinací začíná.

„Očkujeme ne proto, že by vypukla nějaká nemoc, ale jako preventivní opatření,” upozornila Athersuchová. Děti mají být očkovány proti deseti nejnebezpečnějším chorobám. „Tak jak je (očkováno) vlastně každé dítě v Evropě,” dodala.

Dostanou tedy vakcíny proti dětské obrně, příušnicím, žloutence typu B a tetanu. Šest týmů organizace Lékaři bez hranic se zástupci řeckých úřadů provede očkování postupně ve všech uprchlických táborech v Řecku.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Vakcíny proti tetanusu každý rok zachrání tisíce životů.

V zemi je nyní přes 50 tisíc blízkovýchodních běženců, z toho více než 10 tisíc právě v Idomeni. Jen v tomto táboře tvoří nezletilí polovinu osazenstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám