Hlavní obsah

Lékař, který propouštěl atentátníka z Lockerbie, není specialista

Novinky, rei
Londýn

Lékař, jehož zpráva zásadně ovlivnila vydání muže odsouzeného kvůli bombovému útoku na letadlo nad skotským Lockerbie, nebyl onkologem, uvedl britský nedělník The Sunday Telegraph. Na doživotí odsouzený Libyjec Abdal Basat Muhammad Midžrahí byl loni vrácen do vlasti s tím, že má rakovinu a zbývají mu nanejvýš tři měsíce života. Lékařský odhad byl však mylný.

Foto: Ismail Zetouny/Files, Reuters

Abdal Basat Muhammad Midžrahí v tripoliské nemocnici

Článek

Podle listu je osobním Midžrahího lékařem, jehož identitu dosud skotská vláda tajila, Peter Kay, jenž nemá žádnou specializaci. To on je autorem lékařské zprávy, která dávala Midžrahímu jen pár týdnů života.

Časový odhad přitom byl zásadní, neboť ve Skotsku může být vězeň propuštěn ze zdravotních důvodů, stanoví-li lékař, že mu zbývají ze života tři měsíce a méně. V pátek tomu však bude rok od Midžrahího propuštění. Podle The Sunday Telegraph zahájil atentátník tento víkend nové chemoterapie.

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill loni Midžrahího propustil poté, co Libye varovala, že upustí od dohody s britským koncernem BP o těžbě ropy u jejích břehů, jestliže její bývalý agent zemře ve vězení v Británii, doplnil list.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Atentát na Boeing 747 společnosti PanAm, který se zřítil v roce 1988 na skotské Lockerbie, si vyžádal 270 obětí. Spousta z nich byli občané USA. Američtí senátoři vyšetřující okolnosti útoku podle nedělníku tento týden pošlou britské vládě výzvu, aby uvolnila informace, které vedly k rozhodnutí Midžrahího propustit.

Reklama

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám