Hlavní obsah

Le Parisien: Nice je líhní džihádistů, mnozí válčí i v Sýrii

Nice

Francouzský departement Alpes-Maritimes je jako kraj druhý největší „vývozce” džihádistů do Sýrie a Iráku. Jen krátce před vražedným útokem v Nice připomněl odborník na islám Gilles Kepel, že Azurové pobřeží má smutné prvenství, pokud jde o odchody francouzských občanů do řad teroristických organizací, napsal francouzský list Le Parisien.

Foto: ČTK/AP

Lidé a záchranáři u těl obětí útoku na Anglické promenádě v Nice.

Článek

Novinář francouzského rádia RFI a autor knihy "Francouzští džihádisté" David Thomson na twitteru uvedl, že "více než stovka obyvatel Nice a okolí odešla do Sýrie".

Omar Diaby alias Omsen pochází ze čtvrtě Ariane na severu Nice. Je významnou postavou francouzského džihádistického webu a jedním z hlavních verbířů islamistů. Jedno z jeho série propagandistických videí dosáhlo na internetu 100 000 zhlédnutí.

Podařilo se mu rekrutovat stovku mladých Francouzů, většinou původem z Nice. Velel pak frankofonní jednotce, která na Blízkém východě bojovala po boku radikální skupiny An-Nusra spřízněné s Al-Káidou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté útočníka v kabině nákladního auta zastřeliliVideo: AP

Omsen byl považován za mrtvého, ale v květnu 2016 se znovu objevil na mediální scéně. Poněkud překvapivě podporoval předsedkyni krajně pravicové francouzské Národní fronty Marine Le Penovou.

"Pokud Francouzi nechtějí válku, hlasují pro Le Penovou. Lze říci, že je rasistka, ale alespoň brání skutečné hodnoty Francie. Také žádá, aby se francouzští vojáci vrátili domů, protože válka se jich netýká. Má naprostou pravdu," prohlásil Omsen.

Na začátku roku 2015 se objevilo znepokojivé svědectví jiného mladého obyvatele Nice přezdívaného "Šukrí". Ten v 19 letech odešel do Sýrie, kde bojoval v řadách Islámského státu ve skupině Belgičanů a Francouzů. Dokonce mezi nimi potkal dávného přítele ze školní třídy.

Po výcviku a několika střetech s vojáky syrského prezidenta Bašára Asada se ale rozhodl utéci. Předstíral, že se vrací do Francie, aby zde naverboval dva své kamarády. Nyní je v rodné zemi stíhán a hrozí mu až deset let vězení.

Jen o několik měsíců dříve odešlo z Nice do Sýrie hned 11 členů jedné rodiny. To vyvolalo hněv tehdejšího starosty města Christiana Estrosiho, který obvinil vládu a francouzské tajné služby, že nezajistily sledování těch, které lze jasně rozpoznat jako náboráře islamistů.

V roce 2012 došlo poblíž města Cannes k rozbití jedné z nejvíce se rozrůstajících džihádistických buněk ve Francii. Tvořilo ji asi dvacet mladých lidí, z nichž několik bylo podezřelých z granátového útoku proti obchodu s košer potravinami v Sarcelles u Paříže v roce 2012.

Plánovali ale i loupeže, atentáty a odchody do Sýrie. To vše naštěstí ztroskotalo, většinu skupiny nyní čeká soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám