Hlavní obsah

Le Monde: Česko je v krizi příliš pasivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chce kvůli přetrvávající finanční krizi uspořádat v druhé polovině února mimořádný summit šéfů států a vlád zemí se společnou měnou euro. Francie totiž považuje české předsednictví i Komisi EU za příliš pasivní na to, aby situaci řešily. Napsal to o víkendu francouzský odpoledník Le Monde.

Foto: John Schults, Reuters

Premiér ČR Mirek Topolánek na návštěvě u francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Elysejském paláci v Paříži.

Článek

"Evropa je bez kapitána. Finanční krize zdaleka nebyla zažehnána a ohrožuje soudržnost eurozóny. To je diagnóza Nicolase Sarkozyho, který chce zorganizovat mimořádnou schůzku šéfů států a vlád eurozóny v průběhu února, bez čekání na evropskou radu 19. a 20. března,“ tvrdí deník.

"Měsíc po skončení svého předsednictví šéf (francouzského) státu soudí, že EU se stala neviditelnou. České předsednictví je hodnoceno jako pasivní stejně jako Evropská komise, která by mohla projevit více představivosti. Její předseda Barroso je viněn z ohleduplného zacházení se státy, aby si zajistil druhý mandát,“ soudí Le Monde.

Elysejský palác spekulace o Sarkozyho summitu odmítá

Mluvčí Elysejského paláce ale tvrzení listu o plánu na summit eurozóny podle agentury Reuters popřel. "Ne. To není v agendě,“ reagoval nejmenovaný mluvčí Sarkozyho kanceláře.

Le Monde tvrdí, že podle Sarkozyho summit by mohl být kolem 22. února, kdy se v Berlíně setkají šéfové evropských zemí, kteří se pak zúčastní vrcholné schůzky G 20 o "reformě kapitalismu“ 2. dubna v Londýně. Sarkozy se bude ovšem muset předem domluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou 7. února v Mnichově.

List napsal, že summit eurozóny, který by se konal v Berlíně, by mohl uchlácholit Merkelovou, jež se obává Sarkozyho ambicí a už se koncem loňského roku vyjádřila odmítavě k pravidelným schůzkám zemí eurozóny, jež by vylučovaly ostatní unijní státy.

Summit eurozóny by podle listu měl položit důraz na solidaritu zemí měnové unie a zavázat je k minimální rozpočtové kázni. Ta by měla zabránit finančním kolapsům nejslabších, jak to na podzim zažily Island a Maďarsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám