Hlavní obsah

Labouristé utrpěli v místních volbách v Anglii a Walesu debakl

LONDÝN

Britští vládní labouristé utrpěli ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a Walesu nejhorší porážku za posledních 40 let. Vyplývá to z neúplných výsledků. Podle nich se labouristé umístili až na třetím místě za konzervativci a liberálními demokraty.

Foto: Profimedia.cz

Labouristé premiéra Gordona Browna utrpěli těžkou porážku. Na snímku Brown s manželkou Sarah.

Článek

Britský premiér Gordon Brown ve svém prvním volebním testu v čele labouristů směřuje k výprasku, napsala agentura Reuters. Podle politických komentátorů labouristé jsou na nejlepší cestě ztratit až 200 křesel na radnicích. Podle odhadů BBC kandidátům konzervativců dalo hlasy 44 procent voličů, zatímco pro Liberální demokraty bylo 25 procent a pro labouristy pouze 24 procent voličů.

Politolog John Curtice předběžné výsledky zhodnotil tak, že konzervativci získali mnohem více, než očekávali, zatímco výsledky labouristů jsou horší, než byly ty nejčernější prognózy. Dokonce se zdá, že nejvíce ztratili v tradičně labouristických oblastech.

Konzervativci zaznamenali oproti loňsku nárůst hlasů o čtyři procenta. Stejný podíl ve všeobecných volbách by jim zaručil parlamentní většinu.

Místní volby v Anglii a Walesu (rozhodnuto o 100 ze 159 radnic)stranazastupitelé +/-zastupitelé celkemzastupitelstva +/-zastupitelstva celkem Konzervativci1471977845 Labouristé-1621573-614 Liberální demokraté91086-16 Voliči rozhodovali o více než 4000 křesel na 159 radnicích. Odhadovaná voličská účast: 35 procent

Livingston se snaží obhájit křeslo starosty Londýna

Pozornost je nyní soustředěna na Londýn, kde se o křeslo starosty utkávají dvě velké individuality a kde podle všeho bude výsledek nejtěsnější za celých osm let, co byla tato funkce zřízena.

Vítězství pro kandidáta konzervativců Borise Johnsona by byla velkou vzpruhou pro stranického šéfa Davida Camerona, který by tak přerušil tři volební triumfy labouristů po sobě. Vítězství úřadujícího starosty Kena Livingstona by zase znamenalo určitou útěchu pro premiéra Browna, jehož popularita v poslední době dost poklesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám