Hlavní obsah

Kyjev posílá 84letého důchodce do vězení za velezradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na dvanáct let vězení poslal soud ve východoukrajinském městě Charkov 84letého důchodce. Penzista se měl dopustit velezrady, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský policista. Ilustrační foto

Článek

Důchodce z Charkova, původní profesí vědecký pracovník, měl podle tajné služby shromažďovat informace o zbrojních zakázkách ve vývojových centrech, uvedla prokuratura v Kyjevě. Později měl informace předat Rusku. Rozsudek ještě nenabyl právní moci, připomíná agentura DPA.

Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou se prudce zhoršily v roce 2014 po svržení prezidenta Viktora Janukovyče, ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a po vypuknutí ozbrojeného konfliktu mezi separatisty podporovanými Ruskem a vládními vojsky v ruskojazyčné oblasti Donbasu na východě Ukrajiny.

Boje si vyžádaly přes deset tisíc mrtvých. Navzdory dohodnutým příměřím se v pravidelných intervalech boje rozhoří. Z eskalace se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Reklama

Výběr článků

Načítám