Hlavní obsah

Kyjev chce Rusko žalovat za anexi Krymu, důkazy prý podal Putin

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve středu nařídil kyjevské prokuratuře připravit žalobu na Rusko k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Oznámila to agentura Interfax. S odvoláním na názory expertů premiér prohlásil, že nedávný projev prezidenta Vladimira Putina o anexi Krymu vykazuje známky porušení mezinárodního práva. Rusko Jaceňukovy kroky odmítlo komentovat.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Putin otevřeně promluvil o okolnostech ruského záboru v dokumentárním filmu, který o víkendu vysílala ruská televize. V rozporu se svými loňskými projevy přiznal, že referendu o připojení Krymu k Rusku předcházela ruská ozbrojená intervence. Zapojeny do ní byly oddíly ruské námořní pěchoty a agenti vojenské rozvědky GRU. Moskva byla rovněž připravena uvést do pohotovosti své jaderné prostředky.

Putinovy výroky podle Jaceňuka podrobili expertíze kyjevští právní odborníci. „Došli k závěru, že prezidentova slova vykazují příznaky porušení mezinárodního práva. Jde o přímé příkazy k anexi Krymu a k provedení vojenské intervence proti Ukrajině,” řekl premiér. Na základě těchto závěrů dostaly ministerstvo zahraničí a generální prokuratura pokyn vypracovat žalobu na Rusko k haagskému soudu.

Rusko ve středu Jaceňukův krok odmítlo komentovat. „Neznáme podrobnosti, nemůžeme k tomu nic říct,” řekl Interfaxu kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že shromáždila tři svazky důkazů o zločinech proti lidskosti, kterých se údajně dopustili separatisté na východě země. I tento materiál má být podkladem pro podání žaloby v Haagu. Důkazy prý mimo jiné svědčí o lékařských pokusech na vězních a o brutálních popravách. Podle listu Ukrajinska pravda se důkazy zakládají na výpovědích osvobozených ukrajinských zajatců.

Reklama

Výběr článků

Načítám