Hlavní obsah

Kyjev chce pozorovatele u voleb separatistů označit za nežádoucí

Aktualizováno

Ukrajinská tajná služba SBU v neděli oznámila, že se chystá zapsat na seznam nežádoucích osob zahraniční pozorovatele, kteří dohlíželi na průběh nedělních separatistických voleb na východě Ukrajiny. Informovala o tom ruská agentura TASS. Například z České republiky se vydal do Luhanska jako volební pozorovatel senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Sčítání hlasů po volbách v Doněcku

Článek

Oficiální mezinárodní pozorovatelé sice volby bojkotují, ale na místo dorazilo několik desítek zástupců Ruska, různých separatistických regionů Evropy či okrajových evropských politických stran.

Podle agentury TASS byli zahraniční pozorovatelé a zákonodárci prohlášením SBU překvapeni. Ukrajinská bezpečnostní služba prý uvedla, že jejich činnost pokládá za zločinnou.

Protesty na ambasádě

"My tu o ničem nerozhodujeme. Přijeli jsme monitorovat volby," ohradila se černohorská poslankyně Radojica Živkovičová. Novinář ze srbského listu Politika Slobodan Samardžić zase varoval, že po návratu do Bělehradu podá s dalšími pozorovateli protest na ukrajinské ambasádě. "Myslím, že ukrajinské úřady by neměly být tak hloupé," citovala Srba ruská agentura.

Doubrava v neděli serveru iDnes.cz řekl, že se do Luhansku vydal jako soukromá osoba na pozvání, ale netuší, kdo ho pozval.

Proruští separatisté v obsazené části Luhanské a Doněcké oblasti uspořádali volby šéfů samozvaných lidových republik a jejich parlamentů navzdory důraznému nesouhlasu Kyjeva. A to týden po ukrajinských parlamentních volbách, které naopak bojkotovali.

Jako nelegitimní hlasování označila OSN, dále Spojené státy, Francie či Německo, podle nichž jde o jasné porušení mírové dohody z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září. Moskva naopak volby podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám